Krizlerin tek nedeni yolsuzluklardır

Büyük buhranlar, krizler iktisadi konjonktürün dibe vurmasıdır. 1929 Ekim, dünya buhranı yaşanmış dünya krizlerinin en ağırıdır. Krizi tetikleyenler, ABD ve özellikle New York borsasında manipülasyon ve spekülasyon yapanlardır. Manipülasyon ve spekülasyon yapmak sermaye piyasasında bir yolsuzluktur.

2008-2009 dünya finansal krizi, konut piyasasındaki balon ve "Subprime Mortgage" krizi ile başladı.

Konut balonu oluştuktan sonra Mortgage borçlarını teminat göstererek, bu kredilere dayalı riskli finansal ürünler üretildi ve satıldı. Kredi derecelendirme kuruluşları, riskli Mortgage ürünlerine, “risk dereceleri düşüktür” şeklinde not verdi.

Bu krizde riskli finansal ürünler üretenler, riskli olduğu hâlde bu ürünlerinde düşük risk notu veren kredi derecelendirme kuruluşlarının bu yaptıkları da, yolsuzluktur.

Gelişmekte olan ülkelerin, orta gelir tuzağına düşmesinin, sürekli yüksek enflasyonla ekonomik kriz yaşamalarının tek nedeni, hükûmetlerin ekonomide kaynakları etkinlik kriterlerini dışlayarak siyasi popülizmde kullanmaları, devlet ihalelerinin, devlet imtiyazlarının yandaşlara tahsisi, devlette liyakat esasına uyulmaması şeklinde ortaya çıkan yolsuzluklardır.

Yolsuzluklar, piyasada haksız rekabet yaratır, siyasi ve sosyal istikrarı ve gelir dağılımını bozar.

Freedom House 2024 dünya özgürlükler endeksinde, siyasi haklar ve sivil özgürlükler olarak Türkiye özgür olmayan........

© Yeniçağ