Hükûmet baş edemediği enflasyonu çözmek için 2023 Haziran ayında Amerika’dan MB Başkanı’nı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nı getirdi. Ne var ki 2023 Haziran ayında yüzde 38,21 olan TÜFE oranı, aradan bir yıl 3 ay geçmesine rağmen hâlâ Eylül ayında daha yüksek, yüzde 49,38 çıktı.
Bu sürede tek yapılan sıcak para girişini artırmak oldu. Ama sıcak para hızla girip çıktığı için her ekonomide kırılganlığı artırır.
Kim gelirse gelsin, hangi çözüm politikaları olursa olsun, bugünkü hükûmet anlayışı ile her politika topal ördek olarak kalır. Nedenlerine gelince:
1.Ekonomik istikrar için, önce istikrar programı yapmak gerekir. İstikrar programı ile belirsizlik azalır. Üretici ve tüketiciye yerli ve yabancı sermayeye güven verir.
İstikrar programı için, önce ekonomik istikrar sorununun nedenlerini iyi bilmek gerekir. Bunun için de güvenilir verilerin olması gerekir. Türkiye’de verilere güven yok. Bazı örnekler;
*Enflasyon verilerinde, TÜİK ile İTO arasında 10 puan ile 20 puan fark var. Çözüm politikalarında hangi veriyi baz alacaksınız? Merkez Bankası Başkanı İstanbul ve Türkiye için TÜFE farklı çıkabilir diyor ve fakat nereden bakarsak bakalım aynı ülkede yüzde 20 şehir farkı inandırıcı bir cevap değildir.
*2023 dış ticaret açığını Ticaret Bakanlığı 106 milyar dolar, MB ise 86,9 milyar dolar olarak açıkladı.
*2023 işsiz sayısı 3 milyon 156 bin kişi olarak açıklandı. Fakat TÜİK’in iş arama standartlarına uymadığı için işsiz olduğu hâlde işsiz sayılmayanlar daha fazla 3 milyon 846 bin kişi olarak açıklandı.
Gerçekçi verilere dayanmayan politikalarda başarı şansı yoktur.
Öteden beri yapılan Orta Vadeli Program, kriz dönemlerinde istikrar programının yerini tutmaz.
2.İktisat politikaları arasında koordinasyon yoktur.
Para, maliye ve dış ticaret politikaları arasında uyum yoktur.
Para ve faiz politikası; MB sıkı para politikası uyguluyor ve........