Araştırmacı yazar Celal Tahir, “Cumhuriyetin İlk Yüzyılı Hakkında Ne Dediler?” adlı yeni kitabında Türkiye'nin farklı siyasal-toplumsal kümelerinde yer alan ve ülkemizin fikir hayatında fikri ve zikri ile temayüz etmiş kişilerle yaptığı görüşmelerle Cumhuriyet’in 100 yıllık serüvenini gündeme taşıyor.
Kitabı bir seri mülakat çalışması olarak planladığını belirten Celal Tahir bu kapsamlı çalışması hakkında şu bilgiyi veriyor:
Osmanlı'dan günümüze yakın tarihimizin özellikle karanlıkta kalmış kritik "an"ları, bu mülakatların genel çerçevesini oluşturdu. 1946 sonrası çok partili hayat ve darbeler özellikle mercek altına alındı.
Osmanlı’nın siyasi varlığının ortadan kalkması sonucu yaşananlar, Batı Roma İmparatorluğu’nun çöküşü sonrası Batı Avrupa’nın yaşadıkları ile mukayese edilebilir. Batı Roma’nın çöküşünden sonra Avrupa’da bir kargaşa dönemi yaşanmıştır. Bunun gibi Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşünden sonra da, Türkiye'de -ve bütün Osmanlı hinterlandında- yaşanan ve hâlen devam eden kargaşa ve bir asırdır bazı sorunların kronik bir hâl alması sebebiyle çözüme bağlanamaması da aynı şekilde anlaşılır olabilir.
Yüz, yüz elli sene öncesinden gelen ve günümüz Türkiye'sini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen olguların tarihî kökeni kısaca bu şekilde izah olunabilir. Türkiye'nin İmparatorluk bakiyesi olmasından kaynaklanan farklılıklarının ülkenin enerjisini emerek küçülmesine yol açan kutuplaşma unsurları olması sürecini tersine çevirerek, ülkenin büyümesini gerçekleştirecek sinerjiyi oluşturacak unsurlara dönüştürmek gerekmektedir.
Bu mülakat çalışmasının düşünülmesi, Türkiye'nin yakın tarihinde yaşanan süreçlerle irtibatlıdır; özellikle son 15-20 senedir Türkiye'de yaşanan süreçlerle beraber ve bunun da katkısıyla; yakın tarihe olan ilgi arttı. Bu çalışmada da, birçok hadise........