Beyrut'ta namluları indirten kadın

Beyrut'ta namluları indirten kadın

İsrail, Lübnan’ı acımasızca bombalayıp sınırları yeniden çizerken; tarih bize aynı topraklarda bir zamanlar sadece bir aktrise duyulan tuhaf hayranlığın binlerce askerin hayatını nasıl kurtardığını fısıldıyor.

Gün geçmiyor ki Lübnan’dan, özellikle de Beyrut’tan yeni bir ölüm, yıkım ve patlama haberi gelmesin.

İsrail bir yanda İran’la tehlikeli bir restleşmenin içine girerken, diğer yanda Lübnan’ı adım adım kan gölüne çeviriyor.

Sınır köyleri, güney kasabaları ve Beyrut’un dış mahalleleri ağır bombardıman altında. Can kaybı bini çoktan aştı.

İsrail saldırılarından kaçan binlerce çaresiz Lübnanlı, bugün Beyrut'un Bial sahil şeridi boyunca uzanan derme çatma çadırlarda, temiz sudan mahrum bir halde, eve dönüş umudunu yitirmiş olarak kaldırımlarda sabahlıyor.

Hedef sadece Hizbullah noktalarını vurmak değil; masada net, soğuk ve acımasız bir işgal planı var.

İsrail’in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, niyetlerini gizleme gereği bile duymadan açıkça söylüyor:

“Tıpkı Gazze’de ve Suriye’de tampon bölge oluşturduğumuz gibi, Litani Nehri de Lübnan ile aramızdaki yeni sınırımız olmalıdır.”

“Tıpkı Gazze’de ve Suriye’de tampon bölge oluşturduğumuz gibi, Litani Nehri de Lübnan ile aramızdaki yeni sınırımız olmalıdır.”

Kasım ayındaki sözde ateşkes çoktan rafa kalkmış, tahliye çağrıları siviller için bir sürgün fermanına dönüşmüş durumda.

Bugünün Ortadoğu’sunda merhamete, ince hesaplara veya bir tesadüfe yer yok; sadece sınırları kanla yeniden çizmeyi hedefleyen, zehirli bir kıyım makinesi işliyor.

1982: KANLI BİR HATIRA

Gazetecilik hafızası şaşırtıcı biçimde çalışır; bugünün karanlığına bakarken, geçmişin o tuhaf, absürt ama bir o kadar da sarsıcı sayfalarını bulup çıkarır.

Bugün Beyrut semalarından yükselen o simsiyah dumanlara bakarken, aklım yıllar öncesine, yine kanlı bir Lübnan tablosuna ama sonu bir Hollywood senaryosunu andıran o gerçek hikâyeye gidiyor.

1975'te başlayıp 15 yıl süren, yüz binlerce insanın öldüğü, milyonların yerinden edildiği o kanlı iç savaş yıllarına...

Yıl 1982.. İsrail yine Lübnan’ı işgal etmiş, bölgeye 'Çokuluslu Güç' gönderilmişti.

İki bin İtalyan, bir o........

© YeniBirlik