menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Musk’ın hayali; 20 yıl içinde çalışma isteğe bağlı olacak

24 0
latest

Milton Freidman elinde silgili bir kurşun kalemi tutar ve şöyle der;

“Şu kurşun kaleme bakın. Dünyada bu kalemi tek başına yapabilecek bir insan yok. Abartıyor muyum? Hiç sanmıyorum. Kalemin tahta kısmı bildiğim kadarıyla Washington Eyaletinde kesilen bir ağaçtan geliyor. Bu ağacı kesebilmek için bir testereye, testere için çeliğe çelik için ise demire ihtiyacınız var.

Kalemin ortasındaki siyah şeye kurşun diyoruz. Aslında o bir grafit. Onun nereden geldiğinden emin değilim. Muhtemelen Güney Amerika’daki madenlerden gelmiştir. Kalemin üstündeki silgi ise kauçuktan yapılmıştır. Yüksek ihtimalle Malezya’daki ağaçlardan elde edilmiştir. Bu ağaçlar Malezya orjinli değil. Bir iş adamı tarafından İngiliz hükümetinin yardımıyla Güney Amerika’dan ithal edildi.

Silgiyi kuşatan demir kısmın nereden geldiği hakkında bir fikrim yok. Bu sarı boyanın ya da siyah çizgilerin boyasının ya da bu boyaları tutan yapıştırıcının nereden geldiğini bilmiyorum. Aslında binlerce insan birbirleriyle iş birliği yaparak bu kalemi ürettiler.

Bu kalem ayni dili konuşmayan farklı dini inançlara sahip olan belki de tanışsalar birbirlerinden nefret edecek olan insanlar tarafından üretildi.

Herhangi bir dükkâna gidip kalemi satın aldığınızda kendinize ait birkaç dakikayı bu kalemi üreten binlerce işçinin saniyeleri ile takas etmiş olursunuz.

Peki, insanları iş........

© Yeni Şafak