‘Zeitgeist’

Cumhurbaşkanı Erdoğan,

14 Ağustos günü

AK Parti’nin

23. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle yaptığı, bizce tarihi ve önemli konuşmada dedi ki: “‘

Zamanın ruhu

’ toplumu dönüştürürken; siyasal alanı yeni baştan tanımlamakta, alışılagelmiş siyaset tarzlarını da değişime zorlamaktadır. Dünyanın ve ülkemizin şartları, ihtiyaçları, imkânları değiştikçe, biz de buna uygun politikalar geliştirmek mecburiyetindeyiz.”

Almanca bir kavram olan

Zeitgeist’ı

(zamanın ruhu), ilk kez 1769 yılında şair ve filozof

Johann Gottfried Herder

kullanmış. Riga’da yayınlanan “Güzel Bilim ve Sanat Üzerine, Yeni Yazılara Göre, Eleştirel Ormanlar veya Yansımalar” başlıklı yazısında bu kavramdan bahsettiği ifade edilir.

Bizim “ruh” (geist) ile karşıladığımız kavram, Batı dillerinde olduğu gibi Arapça’da da iki farklı kelimeyle/kavramla karşılanır. Örneğin Yunanca’da “nous” ve“psyche”, Latince’de “spritus” ve “anima”, İngilizce’de “spirit” ve “soul”, Fransızca’da “esprit” ve “l’âme”, Almanca’da “Geist” ve “Seele”, Arapça’da ise “ruh” ve “nefs” kelimeleri, iki kavram arasında bir ayrıma işaret edecek biçimde kullanılır...

Bizde ise ruh kelimesi iki anlamı da kapsarken bir de felsefecilerin kullandığı “tin” vardır ki halk diline yansımamıştır.

Zamanın ruhu’nu

Wikipedia

şöyle açıklıyor: “Zeitgeist, bir çağın düşünce ve duygu biçimidir.”

Sayın Cumhurbaşkanı, hiçbir sözcüğü düşünmeden, nereye gideceğini öngörmeden gündeme getirmez... Bu nedenle, bir siyasi partinin

strateji

ve

vizyonunu

belirlerken

zamanın ruhunu

doğru okumak lazım... “Zurnanın zırt dediği yer” de burasıdır zaten...

AK Parti’nin, sık sık yaptırdığı

ölçümlemelerle

, bunlara uygun yenilediği

parti programıyla

aslında söz konusu kavramı uzun........

© Yeni Şafak