
“Eski günahların gölgesi uzun olur”
Çevremde izlemeyene rastlamadım… Kadın-erkek, toplumun o kesimi, bu kesimi, meslek, yaş da fark etmiyor… Bu yıl dördüncü sezonu yayınlanan Masterchef Türkiye’ye ciddi bir ilgi var… Jüri üyeleri ve yarışmacılar seviliyor; program beğeniliyor…
Peki, program bunu hangi yolla başarıyor? Onca başka yapım arasından nasıl sıyrılıyor?
Popüler kültürde kendine yer bulabilmenin hiç de ‘gizli olmayan’ formülü şöyle: Toplumun kültür ve değerlerini dikine keseceksin…
Lisedeki coğrafya derslerini hatırlayalım. Yerin katmanlarını gösteren çizimlerde olduğu gibi toplumun demografisi, kültür ve değerleri üst üste sıralansın… İşte böyle bir tabloda tüm katmanlara temas ederek hepsini ‘dikey kesen’ kişiler ya da kitap, şarkı, dizi, reklam, TV programları gibi ürünler başarılı olabiliyorlar…
Bu teveccühü kazanabilmek için bahsi geçen ürünlerin ‘tekrarlanabilir’ olması da gerekir. O zaman görülecektir ki ‘sabun köpüğü’ etkisi bu işler için geçerli değildir. Yani Gangnam Style gibi bir süre sonra ortadan kaybolan, devamı getirilemeyen ‘popüler’ işler ile ‘popüler kültür’ ürünleri arasında çok ciddi farklar vardır…
Bir sonraki -çok da kolay olmayan- adım ise kalıcılığını kesinleştirip........
© Yeni Şafak

