Ramazan Ayında Gıda Güvenliği

Gıdalarımızın kaynağı bitkisel ve hayvansal üretime dayanmaktadır. Hızla artan nüfus yoğunluğu gıdaya olan talebin artması tarımsal üretimde birim alandan daha fazla ürün elde etme isteği ayrıca hastalık ve zararlı organizmalardan kaynaklanan ürün kaybını azaltmak için kimyasal gübreler, hormon ilaçları, pestisitler üreticiler tarafından kullanılmaktadır.

Kimyasal mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin, ruhsatlı olması etken maddesi, yasaklı olup olmadığı ve usulüne uygun kullanılması insan çevre ve toprak sağlığı için önemlidir. Kimyasal mücadelede kullanılan pestisitler yüksek öldürme etkisine sahip kimyasallardır kullanırken usulüne uygun (reçeteye uygun) şekilde kullanılmazsa sağlığımız acısından tehlikeli olabilir.

Pestisit kalıntısına maruz kalabiliriz. Gıda Güvenilirliği ile ilgili endişelerimiz her gecen gün artmakta pek çok hastalığın temelinde beslenmenin olduğu konu uzmanları tarafından anlatılmaktadır.
Pestisit kalıntısı; tarımsal ürünlerde ve gıdalarda ürün üzerinde veya içindeki pestisit miktarıdır, pestisit kalıntı miktarı; bitki çeşidi, uygulama dozu ve uygulama sayısı, pestisitin kimyasal yapısı, özellikleri, formülasyonu, son ilaçlama ile hasat arası geçen bekleme süresi, kısacası soframıza gelene kadar geçen süreçte uygulanan tüm işlemlere bağlı olarak........

© Yeni Meram