AKDENİZ MEYVE SİNEĞİ
Akdeniz meyve sineğini diğer zararlılardan ayıran bazı özelliklerini sahada şöyle anlayabiliriz. Akdeniz meyve sineğinin vücudunun genel rengi sarımsı kahverengidir. Başı sarı, gözleri büyük, yeşil madeni parıltılı, kenarları kırmızıdır. Erginlerinin boyu 4.5-6 mm’dir. Kanatları geniş olup, üzerinde siyah ve soluk kahverengimsi şeritler bulunur. Ayrıca kanatların dip kısmına yakın yerlerde, küçük nokta ve lekeler mevcuttur. Bacakları kırmızımsı sarı olup, üzerinde sarı ve siyah kıllar bulunur. Dişilerinin yumurtaları mekik şeklinde ve beyazdır. Akdeniz meyve sineği, kışı toprak içinde pupa veya ağaç üzerinde kalmış ya da yere dökülmüş meyvelerde, larva veya pupa şeklinde geçirirler.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN ZARAR ŞEKLİNİ SAHADA NASIL ANLARIZ? Akdeniz meyve sineğinin larvaları, meyveleri kurtlandırmak suretiyle zarar yapar. Meyvenin etli kısmında beslenen larvalar, meyvenin bu kısımlarında bir yumuşama ve çöküntü meydana getirir. Zarar görmüş meyveler, vaktinden önce olgunlaşır ve yere dökülür. Akdeniz meyve sineği erginleri; turunçgil ve nar meyvelerinin vurma olgunluğuna geldiği dönemde yumurta bıraktıkları noktalarda sarımsı lekelere, olgun meyvelere yumurta bıraktıkları noktalarda ise kahverengimsi lekelere neden olurlar.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN KONUKÇULARI; Kayısı, ayva, şeftali, nektarin, incir, trabzon hurması, nar, elma, armut, yenidünya, avokado, hintinciri, hünnap ve bunların yabani türleri ve limon hariç diğer turunçgiller ülkemizde tespit edilen en önemli konukçularıdır.
AKDENİZ MEYVE SİNEĞİNİN DOĞAL DÜŞMANLARI; Dünyada Hymenoptera takımına bağlı Chalcididae ve özellikle Braconidae........
© Yeni Meram
visit website