Yüzyılın değişmez kuralı, ülkeler birbirleriyle yarışadursun şehirler amansız bir yarışın içerisinde. Dünya insanları çoğu ülkelerin haritada yerini hatta isimlerini dahi bilmezken o ülkenin bir spor dalının takımının ismini hatta logosunu dahi biliyor. O kadar çok örnek var ki.
Şu anda şehirler kendi bünyesinden yetişmiş olan ulusal değer taşıyan insanların hayatta olanlarını ve vefat eden büyüklerini ön plana çıkarıyorlar. Bestekarlar, gastronomi uzmanları, spor dallarında zirve yapmış şampiyonlar, bilim insanları vb. yüzlerce örneği olan kişilerin ön plana çıkarılması şehirlere değer katıyor.
Yerel bazda Konya'mızı ele aldığımızda Mevlana Celalettin Rumi, Konya yemekleri, tarım fuarı, kitap fuarı gibi etkinlikler ön plana çıkıyor. Rüzgar güllerimiz var, güneş enerjisi tarlalarımız var. Yeni tabiri ile Konya Ovası sadece Türkiye'nin tahıl ambarı değil, “sürdürülebilir enerji üssü” olmaya namzet. Heyhat! Düşük kalori değerli bir Ilgın Kömür Ocaklarından Karapınar'daki Türkiye'nin en büyük güneş enerji kolektör tarlalarına geçmiş durumdayız.
Eski ve tek etkinliğimiz ortada. Mevlana'nın Konya'yı teşrifleri ve Şeb-i Arus “Düğün Gecesi” kutlamaları ve nokta. 2 milyon 300 bin civarındaki nüfusu ve en geniş alana sahip olan Konya'mıza bir etkinlik tabii ki az. Tek bir programla şehirlerle yarışamazsınız.
Son yıllara baktığımızda etkinliklerde istenen seviyede olmasa bile bir çoğalma ve çeşitlilik gündemde. Eski ve yeni Ticaret Odası........