DÜNYANIN EN İYİ İNSANI KİM? (2)-..

Dünkü yazımızda iyi, güzel, kötü, çirkin… Konusuna giriş yapmış konu ile ilgili soruları sorup cevapları bu güne bırakmıştık. Yazıya şöyle devam edelim inşallah: Soruların ardı arkası kesilmez. Soruların cevaplarına geçmeden şu suale de cevap vermek gerekir:

İyi- kötü, güzel- çirkin, hakikat - yalan, iyi ahlak, kötü huy… Nedir? Bu kelimeleri tarif etmeden, bu sorulara cevap vermek mümkün olmaz. Ol sebepten bu mevzuda ilk yapılacak iş mihengi/ölçüyü/nispeti tanımlamak ve kabul etmektir. Aksi halde verilecek her hüküm eksik, varılacak her netice nakıs olacaktır. O zaman ilk iş bu kelimeleri (yani mihengi/ölçüyü/nispeti ) tanımlamak olmalı:

Şunu baştan belirtmeliyim ki bilhassa sosyal bilimlerde ölçüler çok değişkendir. Mihenk zamana, mekâna, kültürlere, inançlara; kişilere, toplumlara, milletlere göre değişebilir. Bendeniz kendimi “İnsanım, Müslümanım, Türküm “ diye tanımlıyorum. Bu sıfatlarla mevsuf biri olarak bu kelimeleri şöyle tanımlıyorum:

a- İyi: Allah’ın ve Resulünün (yani İslam’ın) İyi dediği her şeydir.

b- Kötü: Allah’ın ve Resulünün (yani İslam’ın) kötü dediği her şeydir

c- Güzel: Allah’ın ve Resulünün (yani İslam’ın) güzel dediği her şeydir.

d- Çirkin: Allah’ın ve Resulünün (yani İslam’ın) Çirkin, kerih gördüğü her şeydir

e- Güzel Ahlak: Allah’ın ve Resulünün (yani İslam’ın) güzel olarak nitelediği ve yapmamızı emrettiği davranışlar ve eylemelerdir. Kötü ahlak ise Kur’an’ın, sünnetin yerdiği, kınadığı, yasakladığı eylem ve söylemlerdir.........

© Yeni Meram