menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

BİD’AT VE İCAT ÜZERİNE

12 0
23.08.2024

Bid’at icat ve sonradan ortaya çıkan şey anlamına gelen Arapça bir kelimedir. Yenilik, gelişme ve inovasyon günümüzün revaçta olan kavramlarıdır. Bid’at kavramı dini bir kavramdır. Bunlar bazen birbiri yerine kullanılabiliyor.

Bid’atla ilgili literatür çok geniştir.(Bakınız: https://islamansiklopedisi.org.tr/bidat) Bid’at dine sonradan sokulan şeyler anlamına kullanılıyor. Peygamberimiz “Kim bizim dinimizde olmayan bir şey yaparsa o merduttur, makbul değildir.” buyurmuştur. Hazreti Ömer teravih namazının cemaatle kılınmasını ne güzel bid’attir, diye nitelendirmiştir. O halde bid’at ve icat İslam tarihinde nasıl anlaşılmıştır? Değişen dünyada nasıl anlaşılacaktır?

TÜBİTAK yayını olarak Türkçeye çevrilen George Basalla “Teknolojinin Evrimi” kitabında şöyle bir ifade yer alıyor: Günümüz Avrupa'sında ve Amerika,1sında yaşayan bizler için mucitlerin itibar görmeleri ve ödüllendirilmeleri yerinde ve uygulama olmakla beraber İslam geleneğinin bunu kötülediği hatta icat veya yenilik zararlı ve kötü bir şeydir ve Arapça'da bir bid’a kelimesi ile ifade ediliyor. (Çeviren: Cem Soydemir. TÜBİTAK popüler bilim kitapları Ankara, 1996. sayfa 177) Burada yazar Peygamberimizin “Kim ki bir halkı taklit ederse onun bir parçası olur” hadisini kanıt olarak getiriyor. Ayrıca yazar Batı dünyasındaki bilinçli yenilik arayışının köklerini araştırır, ama Çin dışındaki........

© Yeni Meram


Get it on Google Play