Her ne kadar bir insanın dış güzelliği değil iç güzelliği önemlidir desek de bir insanı tanımadan önce fiziksel görünümü karşı taraftaki insan için önemlidir.
Dış görünüm olarak çirkin birey yoktur ancak görünümüne gerekli özeni göstermeyen birey vardır. Gerekli özenden kastımız; pahalı giysiler, ayakkabılar takılar değil, bakımlı bir cilt, bakımlı dişler, üzerimize yakışan temiz giysiler, temiz taranmış saçlar, üzerimizdeki temiz koku, aşırı fazla veya az kiloda olmamak, gülümsemek küçük ancak önemli detaylardır.
Bu bağlamda öncelikle çocuğumuza öğretmemiz gereken kişisel temizliğini düzenli olarak yapması, karşısındaki insanın yüzüne bakarak ve gülümseyerek konuşması, aşırı kilolu veya zayıf olmaması, dik durması ve en önemlisi de bunların karşısındaki insanı ilk bakışta etkilediğini sonrasında da karakteristik özelliklerinin her türlü ilişkiyi ( arkadaş ilişkileri, akraba ilişkileri, karşı cinsle olan ilişkiler…) devam ettirdiğini veya ettiremediğini bilmesidir. Çocuğumuza öz bakımını her zaman yapması gerektiği, bu bakımı öncelikle kendisi için yapması gerektiği sonra diğer insanlara kötü görünmemesi için yapması gerektiği aşılanmalıdır. Çocuğumuz öz bakımın genel ve herkesin yapması gereken bir kavramken, güzellik kavramınınsa göreceli olduğunu bilmelidir. Bakımlı olmak kendimiz ve çevremiz için önemlidir ancak karşımızdaki insanlara, insani değerlere uygun bir şekilde davrandığımız zaman çevremizle ilişkilerimizi devam ettirebiliriz. “İyi” kelimesi yerine “İnsani değerlere uygun olarak” kelimesini özellikle kullanmamız gerekmektedir ki çocuğumuz sevilmek için herkesi mutlu etmeye çalışarak iyi bir insan olacağını ya da kendisinden, kendi değerlerine uygun olmayan, hoşlanmadığı bir şey istendiği zaman kötü olmamak adına bu davranışı yapma zorunluluğu hissetmesin.
Çocuğunuza ilk örnek her zaman sizlersiniz. Dışarıda çok bakımlı ancak ev içerisinde kendine dikkat etmeyen ebeveynler çocuğa önce kendin için bakımlı olmalısın dediği zaman bunun pek de işe........