menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Hayat pahalılığı ödeneğinin ilk 3 ayda verilmesinin çalışanlara, emeklilere ve ekonomiye etkileri...

18 0
23.03.2026

Hükümet, bu yılın ilk 3 aylık hayat pahalılığının, nisan ayı sonunda maaşlara yansıtılacağını, ancak, geriye kalan 9 aylık hayat pahalılığı ödeneğinin yıl sonuna kadar yansıtılmayacağını, yani Ocak 2027’ye kadar maaşlarda başka artış olmayacağını açıkladı.

Hayat pahalılığı ödeneği, kamu çalışanlarını, emeklileri, asgari ücretlileri, sosyal yardım ve engelli maaşı alanları, yani hem kamuyu hemde özel sektörü yakından ilgilendirmektedir.

Maliye Bakanı, ülkede zor bir ekonomik süreçten geçildiğini kaydederek, bu kararın ekonomik dengeyi koruma ve iş dünyasında öngörülebilirlik sağlama amacı taşıdığını kaydetti.

Hükümet, Meclis’e bu konuda yasa tasarısı gönderdi. Bu kararın alınması, savaş bahane edilerek, ekonomik krizden geçildiğinin net olarak ifadesidir.

Oysa, savaş çıkmadan önce de, ülke ekonomisi ve kamu maliyesi kötü yönetilmekte, yüksek enflasyon, sürekli borçlanmalar ve rekor bütçe açıkları ile karşı karşıyaydık. Bu bağlamda, 3 aylık hp ödemesinin yapılması veya dondurulması, savaş olmasa da  zaten bekleniyordu.

3 ayda oluşacak hayat pahalılığı, önümüzdeki nisan ayı sonunda hem kamu çalışanlarına hemde emeklilere yansıtılacak.Bu çerçevede, asgari ücrette de yeni bir artış beklentisi oluşacaktır.

Bu artışlar yapıldıktan sonra, 2027 ocak ayına kadar olan süreçte, asgari ücrette de yeni bir artış olmaması bekleniyor. Bu durumda, İş dünyası da asgari ücret konusunda 9 aylık bir zaman planlaması yapabilecektir. Yani, 9 ay boyunca, asgari ücret veya personel giderleri artışı maliyet unsuru........

© Yeni Düzen