Kaymaklı’da Patlayan Bomba 1957-1

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 1981’deki 57. birleşiminde, Genel Kurulun açılış günü olan her eylülün üçüncü salı gününü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Yıllar sonra Genel Kurulun 7 Eylül 2001 tarih ve A/RES/55/282 sayılı kararı ile 21 Eylül Barış Günü olarak kabul edilmiştir.

Birleşmiş Milletler, Barış Günü'nde, dünya çapında çatışmaların önlenmesi ve barışın tesisi yolunda bilinçlenmeyi amaçlıyor. Her 21 Eylül'de, Birleşmiş Milletler Merkezindeki “Barış Çanı” çalınıyor. Savaşlardaki insani kıyımın anısına Japonya tarafından yaptırılan bu çan, dünyanın tüm kıtalarından çocukların bağışladıkları bozuk paralarla üretildi. Çanın üzerine “Yaşasın Tam Dünya Barışı” yazısı kazındı.

Birleşmiş Millet tarafından bir Dünya Barış Günü kabul edilinceye dek, Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya'nın 1939 yılında Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattığı tarih olan 1 Eylül'ü “Dünya Barış Günü” olarak ilân edip kutlamıştır.’(vikipedia)

Bugünden itibaren başlayacak olan yeni bir yazıdizimizde, Bozkurt gazetemizin 1 Eylül 1957 tarihli nüshasına haber olarak düşen, “Kaymaklıdaki Bir Evde İnfilâk” başlığının hikâyesine yolculuk edeceğiz. Başlık olarak “Kaymaklı’da Patlayan Bomba” dedik. Ve Dünya Barış Günü’nün kutlandığı bugün, 67 yıl öncesinin Kıbrıs’ına; tedhiş, yeraltı örgütleri, her iki toplumda yaratılan korku, EOKA’nın İngilizlere ve komünistlere karşı başlattığı mücadele ve barut kokularının arttığı günlere gidiyoruz.

Söz konusu Kaymaklı’daki patlamada 4 gencimiz hayatını kaybetmişti. Ulus Ülfet (27), Mustafa Ertan (15), Kubilay Altaylı (16) ve İsmail Beyoğlu (24). “Kıbrıs Türk Mücadele Tarihi”nde onlardan “ilk şehitlerimiz” olarak söz edilir. 1 Eylül’de İsmail Beyoğlu, ardından önceleri yaralı olarak hastahaneye kaldırılan Ulus Ülfet ve Mustafa Ertan 5 Eylül’de, Kubilay Altaylı ise 6 Eylül 1957 tarihinde yaşamlarını yitirmişlerdi.

Bu konuda arşivimdeki Bozkurt ve Halkın Sesi gazetelerinden edindiğim bilgilere ek olarak, ilk şehit olan ve adını kendisinde yaşatan amcaoğlu İsmail Beyoğlu’nun döküman, bilgi konusundaki katkılarını da buradan belirtmek isterim.

Çok hassas konulardan........

© Yeni Düzen