Ahmet Uçar ve “M.KANSU’nun KT Şiirindeki Yeri” |
Akdemisyen ve şair Ahmet Uçar, ilk olarak “Deniz Öksürüğü” isimli şiir kitabının ardından “M. Kansu’nun Kıbrıs Türk Şiirindeki Yeri” isimli yeni bir çalışmayla okurun karşısına çıktı. Sohbetimize ilk şiir kitabının serüveniyle başlıyoruz.
Şiir üzerine ortaokuldan itibaren uğraşmaya başlamıştım. Ama tabii ortaokul zamanlarında bir duygusal aktarımdan ibaretti benim için. Yani çok bilinçli değildim. Liseye geçtikten sonra sürekli yazmaya başladım. Sonra birgün Işık kitabevine gittim. Orada şairlerimiz Neşe Yaşın ve Fatoş Avcısoy Ruso’yla karşılaştım. Sohbetimiz sırasında işte çevremde hiç şair yok çok uzağındayım, hiçbir etkinliği göremiyorum filan dedim. Fatoş Avcısoy Ruso’yla konuşmamızda kendisi beni bazı yönlendirmelerde bulundu. İşte şu şairleri okuyabilirsin bunları okuyabilirsin diye. O günden sonra sürekli şiir üzerine okumalar yapmaya başladım, yazıyordum da zaten.
Bu sefer şiir, içimde bir tutkuya dönüştü. Bir de sürekli okuyunca artık bunun farklı bir şey olduğunu hissettim. Bir sanat, bir yolculuk olduğunu. Sürekli ben kendimi bulmalıyım, kendi dilimi bulmalıyım, kendi şiirimi bulmalıyım diye çalışmaya başladım. Araştırmalar yapmaya, düşünmeye başladım şiir üzerine. Tabii bu süreç içerisinde Türkiye’de ve buradaki edebiyat dergilerinde şiirlerim yayınlanmaya başladı. Ama biliyorsunuz, her şairin en büyük hayali ilk şiir kitabını yayımlamaktır. Bende de öyle oldu.
Daima kendime, uygun zaman gelsin o zaman çıkarmalıyım kitabımı diyordum. Halil Karapaşaoğlu’nun barı vardı “’84 Bahçe” diye, şu an kapandı. Bir dönem de orada Halil abiyle birlikte çalışmıştık. Onunla da sürekli şiir üzerine konuşuyorduk. En sonunda bir dosya hazırlayıp Halil abiye (Karapaşaoğlu) verdim. Editörlüğünü yaptı, ondan sonra bayağı zaman geçti yayımlamak için. O kitapta direkt hayata bakışımı, insanın kimlik arayışını, kendini arayışını, insan özünü, toplumsal sorunları merkezime oturttum. Zaten gazetecilik de yaptım dört yıl, vatandaş röportajları, esnaf röportajları. Bunların hepsini birleştirerek bir şiirle ortaya çıkmak istedim. Hayalimdi, güzel oldu öyle. İlk zamanlar şu vardı hazır mıyım değil miyim. Ama ilk kitap çıktıktan sonra şunu sormaya başladım kendime; daha farklı ne yapabilirim. Bunun üzerine ne koyabilirim. Edebiyata sanata nasıl katkım olabilir. Böyle oldu ilk şiir kitabımı yayımladıktan sonra.
Bir yazarın en çok merak ettiği şey ise kitabını yayımladıktan sonra okurlar........