Yeni dostluk haberleriyle buluşmak üzere

Dizi: Gemilerin yakıldığı ülke İspanya - 6
Sebahattin Yaşar - [email protected]

Madrid

Otobüsle Madrid yolculuğumuz boyunca tarlaları, dağları zeytin ağaçları ile dolu görünce şaşırmadık değil. Bizim dağlara zamanında çam ağaçlarının tohumlarını atmışlar, ama buralardaki dağlar zeytin ağaçlarıyla dolu. Saatlerce yolculuk yapıyorsunuz her yeri zeytinlikler olarak görüyorsunuz. Sonra badem bahçeleri başlıyor. Sonra bağlar. Avrupa kıtasının meyve ve sebzelerinin temin edildiği bu topraklar, teknolojik tarımın da mekanı haline gelmiş. Gözün görebildiği her yer zeytinlikler, badem bahçeleri ve üzüm bağları. Burada görülen şu ki, Avrupa’nın her ülkesi her konuda öncü olmaya çalışmamış. Mesela burada teknolojik yatırımlar pek gözükmüyor. Ama burası da turizm ve tarımda kendini göstermiş bulunuyor. Yani her konuya el atmamışlar. Adeta ihtisaslaşmışlar. Tabi bir o kadar da çalışkan, üretken insanlar. Kasabalarda, köylerde küçük tarımla ilgili işletmeler yaygın hale gelmiş.

Madrid yolculuğumuz boyunca dikkatimizi çeken bir başka şey de, bazı şehir girişlerinde dağlara yerleştirilmiş olan boğa figürleri idi. Bu şu demekmiş, bu beldede boğa besiciliği yapılmaktadır. Devlet böyle özel konumda olan yerlere daha bir özen gösteriyor de onları ödüllendiriyormuş. Boğa besiciliği, İspanya’da belli bölgelerde özellikle önem kazanmakta ve ülke ekonomisini ciddi katkı sağlamaktadır.


Madrid meydanında üzüm yiyen ayının heykeli buluşma noktamızdı.

Madrid, İspanya gezimizin son durağıydı. Buradaki Faslıların yaptırmış oldukları cami günümüzde Müslümanların buluşma yeri. Burada tanıştığımız Mağripli Müslüman kardeşlerimizle sohbet ettik. Türkiye, Müslüman dünyasında ayrı, özel bir yere sahip. Türkiye’den olduğumuzu öğrendiklerinde hemen yüzlerinde bir sevgi ifadesi görülüyor. Türkiye’nin başarılı olmasını bütün Müslümanların başarılı olması gibi değerlendiriyorlar.

Buradaki camiler birer kültür merkezi hükmünde. Kur’an eğitimi, vakit namazları, sorular ve cevaplar gibi çok yönlü hizmet veriliyor. Camilerde kütüphaneler ayrı bir öneme sahip ve hepsi de hareketli ortamlar. Madrid, İspanya’nın başkenti ve en kalabalık şehridir. Şehrin yaklaşık 3,4 milyon nüfusu ve yaklaşık 6,7 milyon metropoliten alan nüfusu vardır.[3] Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ikinci şehridir ve tek merkezli metropoliten alanı AB’nin en büyük ikinci alanıdır.[4] Madrid, İber Yarımadası’nın orta kesiminde Manzanares Nehri üzerinde yer almaktadır. Hem İspanya’nın (1561’den beri neredeyse kesintisiz olarak) hem de çevresindeki Madrid Özerk Topluluğu’nun (1983’ten beri) başkenti olan şehir, aynı zamanda ülkenin siyasi, ekonomik ve kültürel merkezidir. Şehir, en yakın deniz kıyısından yaklaşık 300 km (190 mil) uzaklıkta yüksek bir düzlükte yer almaktadır. Madrid’in ikliminde yazlar sıcak, kışlar ise serin geçer.

Madrid modern bir altyapıya sahip olmakla birlikte, tarihi mahallelerinin ve sokaklarının çoğunun görünümünü ve hissini korumuştur. Madrid’in simge yapıları arasında Madrid........

© Yeni Asya