İslam birliği ve Suudî Arabistan’ın duruşu

Abdülaziz bin Abdurrahman el Suud tarafından 1932 yılında Suudî Arabistan krallığı kuruldu. 09 Kasım 1953 yılına kadar ülkeyi idare etti. Arada bulunan altı kralın yönetiminden sonra, şimdi 7. Kral olarak Selman bin Abdülaziz el Suud bulunmaktadır. Yerine veliahd olarak tayin edilen Muhammed bin Selman başbakan olarak ülkeyi yönetmeye devam ediyor.

Arap Yarımadasının en büyük devleti olan Suudî Arabistan krallığının komşu devletleri Ürdün, Irak, Kuveyt, Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman ve yemen devletleridir. Doğuda Basra Körfezi ve batıda da Kızıldeniz tarafından çevrilidir.

Yaklaşık otuz milyon nüfusa sahip olan bu ülke, 13 bölgeden meydana gelmiştir. Başkenti Riyad şehridir ve sekiz buçuk milyon nüfusu vardır. Mekke şehri 8,8 milyon, Medine şehri ise, 2,5 milyon nüfusa sahiptir.

Dünya sıralamasında ekonomik büyüklük bakımından sanayisi olmadığı hâlde, petrol zengini olan ülkelerden olduğu için 18. sırada bulunmaktadır. Halkı ise genel olarak, Sünnî Müslümandır ve Vehhâbilik meşrebi hâkimdir. Beş vakit namazlarına çok dikkat eden bir toplumdur.

Şiîlerin evliyalara karşı ifrat hürmetlerine karşı, tefrit yaparak türbelerini tahrip etmeleri çok dikkat çekmiştir.........

© Yeni Asya