Haddimizi biliyor muyuz?

1. Haddini bilmek: Bir kişinin kendi sınırlarını, yeteneklerini, gücünü veya toplumdaki konumunu bilmesi ve buna göre davranması anlamına gelir. "Haddini bilmek," kişinin kendini aşan veya yetkisi olmayan bir işe kalkışmaması, kendi konumuna uygun hareket etmesi gerektiğini ifade eder. 

2. Hesabını bilmek: Bu deyim ise daha çok kişinin bir işi yaparken ölçülü, dengeli ve dikkatli davranmasını, kaynaklarını veya gücünü verimli bir şekilde kullanmasını ifade eder. "Hesabını bilmek," özellikle para, zaman veya enerji gibi kaynakların israf edilmemesi gerektiğini vurgular. 

Özetle, "Haddini bilmek" kişinin sınırlarının farkında olmasını ifade ederken, "Hesabını bilmek" ise kişinin kaynaklarını ve imkânlarını akıllıca kullanmasını vurgular.

Bu hususu İstiklâl Marşımızın yazarı merhum Âkif şu şekilde belirtir: İnsanların hayatta iki şeyi bilmesi gerekir. Bunlar ise haddini ve hesabını bilmektir. Ben haddimi bildim, ama hesabımı bilemedim, der.

Evet, gerçekten de günümüzde pek çok insan ne haddini, ne de hesabını bilmediğinde, bu durum toplumda huzursuzluk ve mutsuzluk doğurabiliyor. Haddini bilmeyen insanlar, kendi sınırlarını ve başkalarının haklarını gözetmeden hareket ettiklerinde çevrelerindeki insanlara zarar verebiliyorlar. Bu, hem ferdî ilişkilerde, hem de toplumun genel yapısında gerginliklere yol açıyor.

Öte yandan hesabını bilmemek de insanların maddî ya da manevî kaynaklarını doğru yönetememelerine, aşırı harcamalara, gereksiz streslere ve sonunda pişmanlıklara sebep olabiliyor. Bu durum, hem fert olarak kişiyi yıpratıyor, hem de toplumdaki huzuru olumsuz etkileyen bir unsur haline geliyor.

Toplumun daha mutlu ve huzurlu bir yapıya kavuşabilmesi için kişilerin kendilerini tanımaları, sorumluluklarını ve sınırlarını fark etmeleri, aynı zamanda sahip olduklarını doğru bir şekilde değerlendirmeleri çok önemli. Bu, sadece kişilerin mutluluğunu arttırmakla kalmaz, aynı zamanda toplumdaki uyumu ve huzuru da destekler.

Haddini bilen, ahlâk ve izzetini,

Hesabını bilen de, malını mülkünü ve canını korumuş olur.

Haddimizi biliyor muyuz?

Öğrenmenin yaşı yoktur

Aile ferdlerinin mesuliyetleri

Her gün, yirmi dört altın değerindedir

Aile, çevre ve eğitimin önemi

Say ibadeti ve düşündürdükleri

Ne zaman “kendine gelir” insan?

Bağışıklık sisteminin baskılanması

Çocukların Ramazan neşesi

Haddimizi biliyor muyuz?

Hak merkezli bir dünya da mümkün

ABD’lilerin çoğunluğu Filistin devletini destekliyor

THY’den 10 Orta Doğu ülkesine uçuş iptali

Bolivya'da kargo uçağı düştü: En az 15 kişi öldü

Trump: İran'a büyük bir operasyon başlattık - IRNA: Bir ilkokula saldırıda 40 çocuk öldü - Pezeşkiyan suikast girişiminden kurtuldu

ABD ile İsrail'in İran'a gerçekleştirdiği saldırılara dünya nasıl tepki verdi?

Pakistan ile Afganistan arasındaki çatışmalar devam ediyor

İran'a saldırılarıyla eş zamanlı Mescid-i Aksa'yı kapattı

İran saldırılara karşılık olarak onlarca balistik füze ateşledi

Babacan’dan iktidara ‘ikramiye’ çağrısı: Emekli ikramiyesi kurban parası kadar olsun

İran’a karşı “önleyici saldırı” başlattıklarını duyurdu

İran: Anlaşmaya yakınız

Hukuk işlerse 28 Şubatlar olmaz - Post-modern darbenin 29. yılı

Müslümanlığı seçti, Hafız oldu

Japonya’da yeni akım: Ölüm meditasyonu

Trump: İran'la görüşmelerin gidişatından memnun değilim

Zeytindalı kapısının kapanması bölge ekonomisini vurur

'Emekli ikramiyesi kurban parası kadar olsun'

28 Şubat’la hesaplaşılamadı


© Yeni Asya