menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Çukur yoldan yürümemek

3 0
yesterday

Suç da öyledir ya. İşlenen bir suça kişi bir anda karar vermez çoğu zaman. Ya da kendisiyle ilgili yanlış bir kararı bir anda uygulamaya geçirmez. Çevrenin, kötü arkadaşların, sosyal medyanın yönlendirmeleriyle birlikte o yolda ilerlenir.

O halde asıl maslahat, fark edildiği anda yanlışı terk etmektir. Olması gereken budur ki, iş işten geçmesin. 

Mesela gıybet; Risale-i Nur’da geçen tabirle aşağıların silahı… 1 Gıybete girerken kişi belki de başta farkında bile olmaz. Ve hatta başta gıybet edilen kişi hakkında güzel şeyler söylenerek söze girilir. Sonra yavaş yavaş kötü hasletlere konu çekilir. Kişinin şahsına yönelik sözcükler dilden çıkar. Dil, bir zehir olur bir anda. 

“Zinaya yaklaşmayın, çünkü o hayasızlıktır, çok kötü bir yoldur.”2 ayet-i kerimesi de bize bu dersi verir. Zinaya götürecek yollarda yürümemektir emir burada. Ateşin etrafında dolaştırmamak, oradan uzaklaştırmaktır maksat. Bir hadiste, “... Gözlerin zinası bakmak, kulakların zinası dinlemek, dilin zinası konuşmak, elin zinası tutmak, ayakların zinası yürümektir. Kalbe gelince o, arzu eder, ister…” buyurulmuştur.3 O zaman ayetin bu emrini dinleyen bir mü’min gözünü, kulağını, dilini, elini ve ayaklarını zinadan uzaklaştırmalıdır önce.  

Nasıl ki, zarara rızasıyla girene merhamet edilmez ve layık değildir, hiç acınmaya müstahak olmaz.4 O halde zararın çevresinde gönül rahatlığıyla dolaşan da merhamete layık olmaz. Çünkü o da emre uymuyor, günaha yaklaşıyor. 

Hz. Yusuf (as) gibi bir peygamber, “Doğrusu, ben nefsimi temize çıkarmam; nefis dâimâ kötülüğe sevk eder”5 buyuruyorsa, bizim nefsimizin vay haline… Hele bir de, ‘Nasıl olsa Allah affeder’ deyip de günahta devam etmek noktasında Kur’an bizi şu ayetiyle uyarıyor: “O çok hilekâr şeytan da, sizi Allah'ın rahmeti ve affına güvendirerek kandırmasın!”6 Allah affeder elbet, ancak samimî olanı affeder. Samimî olmak, ihlasla tevbe etmektir, günahın farkında olduğu anda ondan uzaklaşmaktır. Allah’ın yasakladığı fiili anladığı anda onu terk etmek ve bir daha yapmamak niyetiyle ona yaklaşmamaktır. 

Şeytan, nefse yem atar ve onu kendine çeker. Yine bir ayet-i kerîmede, “Ey iman edenler! Şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytana ayak uydurursa bilsin ki, o edepsizliği ve kötülüğü emreder”7 buyurulmuştur. O halde önlem almalı, önceki hatalarımızdan ders alıp aynı yanlışları tekrar yapmamalı, aynı çukurlu yoldan yeniden yürümemeliyiz. Aksine biz nefsi gemlemeli, onu hayırlı işlere yönlendirmeli; iyi arkadaşlarla, muhabbetli ortamlarla irtibatlandırmalıyız. Böylelikle hayırlar çoğalır, şerler def olur biiznillah.

Üstad Bediüzzaman müfritane irtibatı risalelerde bunun için önemsemiştir belki de.8 Kişiyi yalnız bırakmamak, şahs-ı manevî denen ortak havuzda yıkanmak, günahlardan arınmak ve şeytanın adımlarına uymamak için…

1- Yirmi İkinci Mektup, Hatime

2- İsrâ Suresi 32. Ayet

3- Buhârî, İsti'zân 12, Kader 9; Müslim, Kader 20-21

5- Yusuf Suresi, 53. Ayet  

6- Fâtır Suresi, 5. Ayet 

7- Nur Suresi, 21. Ayet 

8- Kastamonu Lahikası

Çukur yoldan yürümemek

Nefse karşı sert olmak

Hedefe sessizce yürümek

Şaban ayının bana bir hediyesi

İşlerini namaza göre programlamak

Çözülemeyen işler duanın vaktidir

Küreselci Marksistlerin 12 Eylül Projesini, 28 Şubat’la örtenlere dair...

Dünyaya böyle mi örnek olacaktık?

Zerrelerin başı dönmüyor mu?

Siyonist mihrakların İran çıkmazı

Allah’ın dinini parçalayanlar (2)

Çukur yoldan yürümemek

Bağımlılık ve Hürriyet-i Kalbiye (4) - Kalp boşluk kabul etmez

Özgürlük heykelinin karanlık meş’âlesi

Akıl, irade ve muhabbet

Katar'a 4 Typhoon savaş uçağı daha gönderecek

Nahçıvan'daki İHA saldırısında İsrail'i suçladı

Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne İHA saldırısı

İspanya, GKRY'ye destek fırkateyn gönderiyor

İran'a onlarca yeni saldırı, Lübnan'ın güneyine genişleyen kara işgali

Daha uzun rota olan Ümit Burnu'nda trafik artıyor

"Alman Silahlı Kuvvetleri bu savaşa katılmayacak"

Avrupa gaz sevkiyatını tamamen durdurmak için talimat verecek

Pezeşkiyan İspanya'ya teşekkür etti

İran'a karşı ABD ve İsrail'e askeri destek vermeyecek

Küba'da termoelektrik santralinde arıza: Milyonlarca kişi elektriksiz kaldı

Tahran’da hava savunma sistemleri faaliyete geçti

Erakçi: ABD denizde bir vahşet gerçekleştirdi, acı bir şekilde pişman olacaktır

İngiltere , Kıbrıs’taki üssü vuran dronun İran’dan kalkmadığını teyit etti

Kuveyt, gıda ürünlerinin ihracatını yasakladı

ABD'li eski askeri gözaltına alırken kolunu kırdılar: ''Lütfen ayağa kalkın, kimse artık İsrail için savaşmak istemiyor!''

Irak-Süleymaniye'de şiddetli patlamaların duyulduğu bildirildi

ZALİMLER İÇİN YAŞASIN CEHENNEM! - 170 “Cennet kuşu” kasten vuruldu

Irak karanlıkta kaldı


© Yeni Asya