Said Ramazan Butî ve hizmetleri

Bunlardan sadece birkaç tanesinin isimleri şöyle: Büyük tarihçi İbnü’l -Esir, Ebü’l-Hayr, Ebül’-İzz b. İsmail er- Rezzaz el- Cezerî, Muhammed Said el Cezerî…

İlmî feraseti cihana yayılmış bir âlimden söz edeceğiz. Güçlükonak ilçesine bağlı Dicle Nehri’ne nâzır Célega yeni adıyla Yağmurkuyusu Köyü’nde 1929 yılında dünyaya gelmiş. Adı Said Ramazan Butî. Butî, Botan bölgesinden demek, Cizre ve çevresine Botan denir. Said Ramazan Butî bir hâtırasında babasının Şeyh Seyda’nın talebesi olduğunu anlatır. Der ki ismimi Şeyh Seyda koymuştur. Babamın doğan erkek çocukları daha küçük iken ölürlerdi. Ben doğunca babam Şeyhi ve hocası olan Şeyh Seyda’ya gider benim için dua ister. Şeyh Seyda Molla Ramazan’a döner der ki, adını ne koydun? Fudayl adını ona verdim der. Şeyh Efendi ona der ki benim adımı verelim. (Şeyh Seyda’nın asıl ismi Muhammed Said’dir) Dua ederim umulur ki hayatta kalır. Said Ramazan Butî der ki ben hayatta kaldım ve babamın annemden kalan tek erkek evladıyım.

Siyasi nedenlerden dolayı 1933 yılında doğuda âlimlerin büyük bir kısmının ülke dışına çıkması ile Ramazan Butî, Suriye’ye göç edince erkek........

© Yeni Asya