Tarihin akışı mı değişiyor?

Yeni yılın ilk günlerinde ABD’nin Venezuela’ya şimdiye kadar duyulmayan bir şekilde müdahalesine şahit olundu. 3 Ocak’ta ABD, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu esir alıp New York’a götürdü ve yargılamaya başladı.

ABD Başkanı Donald Trump, küresel yetkilerinin herhangi bir sınırı olup olmadığı sorusuna, “Evet, bir şey var; kendi ahlâkım, kendi aklım. Beni durdurabilecek tek şey bu. Uluslararası hukuka ihtiyacım yok” cevabını verdi ve bu cevap olması gerektiği gibi tepki de almadı. (bianet.org, 9 Ocak 2026)

Dünyanın en güçlü ülkesi kabul edilen ABD’nin başkanı fiilen; “hukuka ihtiyacım yok, hukuk beni bağlamaz, keyfime göre hareket ederim” der ve buna göre hareket ederse dünyanın huzura kavuşması mümkün olur mu? Böyle bir beyanat sonrası aklı başında olan herkesin, her ülkenin, her idarecinin buna en yüksek perdeden itiraz etmesi de gerekmez miydi? Maalesef bu hukuk tanımayan çıkışlara gereken itiraz yapılmadı.

Gelişmeleri yorumlayan siyaset bilimci Prof. Dr.........

© Yeni Asya