Güzel şahitliklerle hatırlanmak…

Risale-i Nur eserlerinde insana dünyadaki vazifesi çok orijinal bir ifade ile hatırlatılır: “Dünya bir misafirhânedir. İnsan ise, onda az duracaktır ve vazifesi çok bir misafirdir ve kısa bir ömürde hayat-ı ebediyeye lâzım olan levâzımâtı tedârik etmekle mükelleftir.” (Sözler, Yirminci Söz, İkinci Makam, s. 241)

Prof. Dr. Hasan Hüsrev Hatemi de dünya hayatını tamamlayıp ahirete göç edenler arasında yerini aldı. Hatırlanacağı üzere tıp doktoru olan Hüsrev Hatemi, hukukçu Prof. Dr. Hüseyin Hatemi’nin ikiz kardeşiydi. Hüseyin Hatemi Bey bir ara Yeni Asya’da haftada bir yazılar yazıyordu ve o yazılar “Hikmet Arayışları” ve “Medine Düşünceleri” adıyla (1996) kitaplaşmıştı. Bu sebeple Hüseyin Hatemi hocayla daha sık görüşsek de Hüsrev Hatemi beyle tanışıklığımız Şubat 2020’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nün fakülte binasında düzenlediği bir toplantı esnasında mümkün olmuştu. “Şehir ve Toplum Kulübü” tarafından (Amfi 4’te) düzenlenen “Edebiyatı Tanımak” başlıklı programa Prof. Dr. Hüsrev Hatemi konuşmacı olarak katılmıştı. 

12 Aralık 1938 İstanbul doğumlu olan Prof. Dr. Hüsrev Hatemi konuşmasında o günkü aile yapısı, sokaklar, komşular, okullar, kişilerin birbirine karşı saygısı gibi maalesef günümüzde yok olmuş konulardan bahsetmişti. 

2020’deki bu toplantının sonunda Hüsrev Hatemi Hoca ile biraz sohbet etme ve “Kişver” adlı kitabını (Kişver ‘ülke’ demek) imzalatma imkânı da bulmuştuk. Hatemi, Kişver adlı eserinin bir yerinde şöyle der: “Mevlânâ’nın yanında, Said Nursî de kalbimde yer aldı. Yine övünerek söylüyorum ki bu durum kararsızlıktan gelmiyor, empati hissimin gelişmiş olmasından geliyor.” (Kişver, s. 11)

Hatemi Hocaya bu husustaki düşüncelerini sorunca, o zaman mealen şöyle cevap vermişti: “Dinî meseleler üzerinde fazla açıklama yapmak istemem. Ama zaten bunları twitter hesabımda yazdım ve tebrik aldığım gibi tenkit de aldım. Nasıl ki bir zamanlar Nazım’dan bahsetmek yasaktı, aynı şekilde Said Nursî’den bahsetmek de öyleydi. Hemen irtica falan denirdi. Ama sonra hem ben, hem de kardeşim (Hüseyin Hatemi Hocadan bahsediyor) onun [Said Nursî’nin] kıymetini anladık. Kardeşim bu konularda daha mahirdir.”

Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, bahsettiği twitlerinin birinde şöyle demişti: “Said-i Nursî basit yaşayışı davranışı ve eserleriyle dinî anlayışımız için regülatördü derim.” (Twitter hesabında, 4 Eylül 2017)

Nihayetinde Prof. Dr. Hüsrev Hatemi 2 Nisan 2026 tarihinde “dünya sürgününü” tamamladı ve ebedî âleme göç eyledi. Hatemi’nin cenaze namazı 3 Nisan 2026 tarihinde Levent’deki Barbaros Hayrettin Paşa Camii’nde ikindi vakti kılınıp Zincirlikuyu Mezarlığındaki aile kabrine dualarla defnedildi. 

Bu vesile ile başta Hüseyin Hatemi hocamız olmak üzere tüm Hatemi ailesine ve yakınlarına taziyelerimizi sunuyoruz. Biz onu bu güzel şahitlikleriyle hatırlayacağız. Mekânı Cennet olsun inşallah. Amin.

Güzel şahitliklerle hatırlanmak…

Onları rahmetle anarken...

Kork, Allah’tan korkmayandan

Milleti faizcilere yem etmeyin

Gençler mutlu değilse...

Adalet tablosu düzelmeli

İnsanlığın büyük imtihanı

Cuma pazarından notlar

Hak ve hukuku savunmak

Her gün Kur’ân hakikatlarinden gıdamızı almaya muhtacız

Güzel şahitliklerle hatırlanmak…

Parola: Meşveret ve şûrâ

Yasin Suresi’nde insan (1)

Demokratik cumhuriyet ve hukukun inşası

Eskişehir’e yeni hizmet binası

Bu dünya bu nizâ’ya değmez

Külliyeden geçer, gider, biter…

Siyasetin tercihi: adalet mi, çıkar mı?

Kardeşlik ve tesanüd, manevî bir “verim” çarpanıdır

Hiçlik korkusundan şükür secdesine

Sanayici de alarm veriyor

Bu savaşı Lübnan seçmedi

ABD Başkanı Donald Trump: Petrole çökmek isterdim

İran’dan yeni şartlar

Süreç yanlış ilerliyor

Türkiye hukuk devleti ilkesinden uzaklaştı

Beşiktaş'ta terör saldırısı: 3 terörist etkisiz hale getirildi

Tarım ve Orman Bakanlığından zirai don uyarısı

"Bu gece koca bir medeniyet yok olacak ve bir daha asla geri getirilmeyecek"

Zincirsiz köpek saldırısında yaralanan kişiye 2 milyon liralık tazminat

"Anlaşma olmazsa her köprü yerle bir edilecek, her elektrik santrali devre dışı kalacak"

Gazze’de 21 bin çocuk öldürüldü: Hem savaşın, hem kuşatmanın kurbanı oldular

Lübnan'a olan desteğini yineledi

Trump'ın Kürt muhalif gruplara silah gönderdikleri itirafından dolayı BM'ye şikayette bulundu

Mehmet Kutlular Belgeseli: Tanıtım

MHP İstanbul İl Teşkilâtı’nı feshetti

Yüksekten düşen 4 işçiden 3'ü öldü

Trump, yine süre uzattı

Tahakküm değil, millete hizmet asıl olmalı


© Yeni Asya