menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zeka için eleman ihtiyaçları

8 0
03.08.2026

Son yıllarda yapay zekâ denildiğinde aklımıza genellikle bilgisayar mühendisleri, yazılım geliştiricileri ve veri bilimcileri geliyor. Oysa dünyanın teknoloji devleri bugün bambaşka bir sorunla karşı karşıya. Yapay zekâ sistemlerini çalıştıracak dev veri merkezlerini kurmak için binlerce elektrikçiye, kaynakçıya, tesisatçıya, vinç operatörüne ve inşaat işçisine ihtiyaç duyuluyor.

Kısacası yapay zekâ çağında sadece bilgisayar başında çalışanların değil, sahada çalışan ustaların da değeri hızla artıyor.

Bugün ABD'den Avrupa'ya, Çin'den Körfez ülkelerine kadar birçok bölgede yapay zekâ yatırımları hız kesmeden devam ediyor. Microsoft, Google, Amazon, Meta, OpenAI ve benzeri teknoloji şirketleri milyarlarca dolarlık veri merkezi yatırımları gerçekleştiriyor. Çünkü yapay zekâ sistemleri ne kadar gelişirse gelişsin, onları çalıştıracak güçlü bilgisayarlar, elektrik altyapısı ve soğutma sistemleri olmadan hizmet vermeleri mümkün değil.

İşte tam bu noktada insan gücü devreye giriyor.

Yapay zekânın görünmeyen kahramanları

Bir veri merkezinin kurulması aylar hatta yıllar sürebiliyor. Önce devasa arsalar hazırlanıyor, ardından betonarme yapılar yükseliyor. Daha sonra kilometrelerce elektrik kablosu döşeniyor, yüksek gerilim hatları kuruluyor, jeneratörler yerleştiriliyor, trafo merkezleri inşa ediliyor ve binlerce sunucu sisteme bağlanıyor.

Bu çalışmaların tamamı binlerce nitelikli işçinin emeğiyle gerçekleşiyor.

Yani yapay zekâ yalnızca yazılım üretmiyor; aynı zamanda inşaat sektörünü, elektrik sektörünü, demir-çelik sanayisini, çimento üretimini, kablo sanayisini ve lojistik sektörünü de hareketlendiriyor.

Eskiden teknoloji şirketleri daha çok yazılımcı ilanı verirdi. Bugün ise elektrik mühendisi, elektrik teknisyeni, yüksek gerilim uzmanı, klima ve soğutma sistemleri teknisyeni, kaynakçı, beton ustası ve ağır iş makinesi operatörü gibi meslekler de büyük talep görüyor.

Elektrik ihtiyacı rekor seviyeye ulaşıyor

Yapay zekâ sistemlerinin en büyük ihtiyacı elektriktir.

Milyonlarca kişinin aynı........

© Yeni Ankara