Yüce dinimiz İslâm’ın bizlerden istemiş olduğu bütün ibadetlerde hem fert açısından hem de toplum açısından birçok yararı vardır. Namaz kişiyi ibadet bilincine ulaştırırken bir yandan da Kur'an'ın ifadesiyle “Namaz, insanı hayâsızlıktan ve kötülükten alıkoyar.” (Ankebut, 29/45) Aynı şekilde oruç, zekât, hac vb. ibadetlerimiz şahsımıza birçok güzellikler, hayırlar kazandırmanın yanı sıra toplumun birlikteliğini sağlayan ve toplum dayanışmasını güçlendiren unsurlardır. Nitekim Kurban ibadeti de böyledir.
Kurban, sözlükte yaklaşmak demektir. Dinimize göre, Allah’a manen yaklaşmak için ibadet niyetiyle belirli zamanda, belirli özelliklerdeki hayvanları kesme işine “kurban kesme”, kesilen hayvanlara da “kurban” denir. ‘Kurban Bayramının’ ilk üç gününde kurban kesmek vaciptir. Akıllı ve ergenlik çağına erişen, zekât verecek durumda olan Müslümanlar kurban keserler.
Aynı zamanda Kurban, mal ile yapılan bir ibadettir ve Allah yolunda fedakârlığın bir nişanesidir. Kurban İbadeti Yüce Rabbimizin Hz. Adem’le başlayan ve kıyamete kadar sürecek olan insanlığa emrettiği ibadetlerdendir. “Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık” (Hac 22/34)
Kurban ibadetinin birçok hikmetleri, faydaları vardır. Bunların başında Yüce Rabbimize yakınlaşmaya vesile olması, Allah’ın verdiği sayısız nimetlere şükrün bir nişanesi olması ve Allah’ın emrine teslimiyetin ve bu hususta gösterilen fedakârlığın bir alameti olmasıdır.........