Yahudiler ve Yahudilik -8-

2 -YAHUDİLİK

D-YAHUDİ MEZHEPLERİ

*Mezhep; Bir dinin, anlayış, yorum, görüş ve öğretim ayrılıkları sebebiyle meydana gelen şubelerinden her biridir. Mezhep, bir bakıma dinin farklı fikir ve amel ekolüdür.

*Yahudilik’te de gerek inanç gerekse ibadet ve dinî uygulamalarla ilgili farklı yorumlamalardan kaynaklanan mezhepler, felsefî ve dinî ekoller söz konusudur. Yahudilikte tarihi devirlere göre oluşan mezhepleri aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.

a-İlk Dönem Mezhepleri

*Yahudilik’te mezhep ve gruplaşmaların ortaya çıkışının, genellikle Helenistik dönemin baskıcı ortamına yönelik tepkinin sonucu olduğu kabul edilmektedir. Tarihi olarak milâttan önce II. yüzyılda Selevkilerin (seleukos-selevkos -Helenistik imparatorluk) Yahudileri Yunan ilâhlarına tapmaya zorlamalarına bir tepki olarak Hasidîlerin (dindar Yahudiler) oluşturduğu hareket sonrası Yahudi mezhepleri ortaya çıkmıştır.

*İbrânîce’de ‘dinine bağlı, dindar kişi’ anlamındaki ‘Hasid ve Hasidizim mezhebi’; Paganizme karşı Yahudi âdetlerini canlandırıp Torah prensiplerini hakim kılmayı amaçlamaktadır.

* İkinci mâbed döneminin üç büyük Yahudi mezhebinden biridir. İbrânîce, ‘kendini ayrı tutmak, temiz olmayan kişilerden ve eşyadan uzak durmak, açıklamak, anlamlarına gelir. Ferîsîler; a-Yahudi şeriatına sıkı sıkıya bağlıdırlar. Onlar, Tanrı’nın Mûsâ’ya yazılı ve sözlü olarak bir şeriat verdiğine, din konusunda ehliyetli kimselerin zamana ve şartlara göre bu kurallarda değişiklik yapabileceğine inanmaktadırlar. b-Yazılı Tora’nın yanında Şifahî (konuşulan) Tora’yı da vahiy olarak kabul etmektedirler. Ferîsîler’e göre şifahi Tora Hz. Musa’dan itibaren nakledilerek peygamberlerden büyük meclisin (Sanhedrin) üyelerine intikal etmiştir.........

© Yeni Akit