Geçtiğimiz Cuma günü hemen tamamen Sultan 2. Abdülhamid’in eseri olan Yıldız Sarayı müze yapılarak halka açıldı. Açılış töreninde davetli olarak bulununca ister istemez zihnime Yıldız Sarayı’nda Sultanımız tahttan indirildikten sonra yaşanan birçok hadise düştü. İşte onlardan biri.
Cumhuriyet devrinde bazı saraylar okul veya hastane yapıldı ama en acısı Yıldız Sarayı’nın başına geldi. Bir zamanlar Hilafet makamı olan bu sarayın nadide eserlerinden Şale Köşkü’nün 1926 yılında kumarhane yapıldığını biliyor muydunuz?
Yıldız Sarayı sadece devletin yönetildiği bir yapı değildi Hilafetin de merkeziydi. Tarihî olduğu kadar manevî önemi de büyük olan böyle bir yapının içindeki bir köşkün kumarhaneye çevrilmesi İstanbul Belediye Başkanı Emin Bey (Erkulseyitoğlu) dönemine rastlar.
Emin Bey önce gerekli izinleri alarak köşkün belediyeye devrini sağlar. Ardından Yıldız Belediye Gazinosu adını verdiği binayı işletmek isteyen şirketler arasında açtığı yarışmaya Fransız, Alman ve İtalyan şirketleri katılır.
Tarihler 26 Eylül 1926’yı gösterirken kumarhanenin işletmesi dönemin parasıyla 30 bin liraya Mario Serra adlı İtalyan’a verilir.
Mario Serra’nın keyfine diyecek yoktu. İstanbul sosyetesi saraya rulet oynamaya koşuyor, hatta Balkanlar’dan trene binen ecnebi müşteriler soluğu Yıldız’daki kumarhanede alıyordu.
Binası, lokantası ve bahçedeki yazlık kulübüyle........