Türkiye’de Batı hukuku eğitiminin önde gelen isimlerinden Prof. Dr. Ernst E. Hirsch’in hatıraları Cumhuriyet’in ilk yılları hakkında bize bir yabancının tanıklığını sunduğu için fevkalade önemlidir. Hirsch’in aynasına yansıyan çıplak görüntülerden biri de, tek parti devrinde CHP’nin bayrağındaki 6 Ok’un anayasaya sokuluş hikâyesidir.
Hirsch 1933’te kurulan İstanbul Üniversitesi’nde görev yapmak üzere Türkiye’ye davet edilmiş İsviçre doğumlu Alman hukuk profesörlerindendir. Aslen Yahudidir ve Üniversite reformundan sonra kurulan Hukuk Fakültesi’nde Ticaret Hukuku derslerini vermiştir.
Prof. Hirsch, İstanbul ve Ankara üniversitelerinde toplam 20 yıl hukuk hocalığı yapmakla kalmamış, TC hükümetlerine danışmanlıklarda da bulunmuş. Bu gayri resmi görevini 1953’de Almanya’ya dönüşüne kadar sürdürdüğünü ve bir türlü kitabına uydurulamayan Atatürk’ü Koruma Kanunu’nu kendisinin formüle ettiğini tafsilatıyla anlatır.
Hatıralarında bir nokta özellikle dikkatimi çekti. Meğer CHP’nin bayrağındaki 6 Ok’ta ifade edilen 6 ilkenin Anayasaya dahil edilmesinde Hirsch’in parmağı varmış.
Olayı şöyle anlatır:
1936 başlarında Yargıtay 2 ayrı Genel Kurul Kararı vermiş ve Ticaret Kanunu’nun 2 hükmünü öyle bir yorumlamıştır ki, sanki özgürlük sınırsızdır.
Bu ‘tehlike’ üzerine harekete geçen ve bir konferans vererek açıklama yapan Ernst Hirsch (mübarek sanki hukuk patronumuz),........