Tarihi gerçekler ve zorlu uzlaşıya giden yol

Mısır’ın seçimle iş başına gelen ilk lideri olan Muhammed Mursi’yi 3 Temmuz 2013’te askeri darbeyle deviren Abdulfettah es Sisi’nin daha sonra devlet başkanı olarak onun yerine geçmesine en sert tepkiyi veren R. Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye yönetimi olmuştu.

Erdoğan liderliğindeki Türkiye hükümeti, bu sert tavrını uzunca bir süre devam ettirdi ve Türkiye-Mısır diplomatik ilişkileri, tarihinin en soğuk dönemini, 2013’ten sonra yaşadı.

İki ülke Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde derin diplomasinin işletilmesi sonucu 2020’de başlatılan girişimler 2023’de karşılıklı Büyükelçilerin atanmasıyla normalleşme süreci resmen başlatılmış oldu.

Karşılıklı iyi niyet mesajlarıyla devam eden yakınlaşma sonucu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 14 Şubat’ta Kahire’ye yaptığı ve tarafların “tarihi” olarak nitelendirdikleri gezinin karşılığı olarak Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’nin kısa bir zaman önce Ankara’da gerçekleşen ziyareti, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliği bağlamında “yeni bir aşama” olduğu gibi iki ülke arasında stratejik işbirliği ile bölgesel ve uluslararası düzeyde ortak projelerin geliştirileceği geleceğe de kapı aralanmış........

© Yeni Akit