İhanetin kıskacındaki şehir KERKÜK…
ABD ve İngiltere, 27 Mart 2003 yılından bu yana işgal altında tuttuğu Irak’tan kısmen çekilseler de siyasi istikrarsızlığın sebep olduğu kaos hâlâ devam ediyor.
Ülke içinde olduğu gibi Kerkük’te de Kürtler, Araplar, Türkmen Türkleri arasındaki etnik ayrışmanın sebep olduğu fiili bölünmenin yanında Şiiler ve Sünniler olmak üzere mezhepsel farklılık üzerinden bir güç mücadelesi devam ediyor.
Petrol bulunduğu günden bugüne huzur bulamayan Kerkük, paylaşılamayan bir şehir konumundadır.
Kürtler “Kerkük bir Kürt kentidir” derken, Türkmen Türkleri, “Kerkük bir Türkmen şehridir”, “Kerkük Türk’tür Türk kalacak” Araplar ise “Kerkük bir Irak Arap şehridir” iddialarında bulunuyorlar.
Çok eski tarihten beri bir Türkmen şehri olarak bilinen ve anılan Kerkük, Saddam Hüseyin döneminde ‘Araplaştırma’ politikasına maruz kaldı. 27 Mart 2003 yılında gerçekleşen ABD işgali sonrasında şartları fırsat bilen Kürtler, işgalci güçlerin de yardımıyla demografik yapıyı değiştirme adına benzer girişimlerle Kerkük’ü ‘Kürtleştirmeyi denedi.
Erbil ve Süleymaniye’yi birleştirip, Federal Kürt Bölgesi devamında ise Bağımsız Kürt Devleti kurmayı hedefleyen Kürtlerin niyeti, Kerkük’ü de bu yapının içine katmaktı, ancak başaramadılar.
Kerkük’e meşru bir yönetim kazandırmak amacıyla 18 Aralık 2023’te yapılan yerel seçimlerin üzerinden 7 ay geçti ancak hâlâ taraflar kentte kurulacak yönetim şekli konusunda anlaşamadı. Bu gidişat öteden beri tartışmalara ve paylaşım kavgasına neden olan Kerkük’te durumu iyice........
© Yeni Akit
visit website