Azerbaycan’dan sonra Türkiye, BRICS üyeliği için başvurmalı mı?

Haziran 2006’da St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in bir araya gelmesiyle kurulan BRICS, 2010’da Güney Afrika’nın, bu yıl da Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) katılımıyla çok uluslu bir yapı haline geldi. BRICS, çok hızlı bir büyüme göstererek, bugün dünya ticaretinin üçte ikisine hükmeder duruma yükseldi.

Daha doğrusu dünya üretiminin ve ticaretinin % 70’ini elinde bulunduran çok önemli bir ekonomik model.

Azerbaycan’ın BRICS’e katılma isteği belirtilmiş, Dönem başkanı Rusya ve Çin başta olmak üzere üye devletler de bu isteği olumlu karşıladıklarını bildirmeleriyle Azerbaycan’a üyelik yolunun kapıları açılmış oldu.

Rusya’ya bağlı Kazan Özerk Cumhuriyeti başkenti Kazan’da 22-24 Ekim tarihleri ​​arasında toplanacak 16. BRICS zirvesinde Azerbaycan’ın üyeliğinin kabul edilmesi bekleniyor.

Azerbaycan, bir ekonomik büyümenin BRICS içinde olabileceğine inanıyor. Ermenistan ile arasında var olan sorunların ABD ve onun öncülüğündeki Batı devletleriyle çözülemeyeceğini (MINSK grubunun oyalayıcı politikaları bunun bir örneğidir) gören Azerbaycan, BRICS içindeki üye ülkelerle geliştirilecek olan ekonomik ve ticari ilişkilerin aynı zamanda siyasi, askeri ve stratejik alanda da önemli........

© Yeni Akit