Diyanet, ansiklopedisiyle çelişiyor mu?
Diyanet, ansiklopedisiyle çelişiyor mu?
İDRİS GÜNAYDIN
İslam Ansiklopedisi yarı resmi Diyanet Vakfı’nındır. Diyanet İşleri Başkanlığı ise resmi bir kurumdur. Ancak ansiklopedi DİB’in sayılmaktadır.
Diyanet’e bağlı camilerde bu ansiklopedi camlı dolapta yerini almıştır. Hemen yanında konuşan imam, Üç Aylara güzellemeler yaparken, yanı başındaki ansiklopedi ne buyurmaktadır.
Okuyalım:
“Resûl-i Ekrem’in Receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği yolundaki rivayet (Taberânî, el-Muʿcemü’l-evsaṭ, 189; Ebû Nuaym, VI, 269; ayrıca bk. Müsned, I, 259) zayıf kabul edilmektedir. Resûlullah’a isnat edilen, “Receb Allah’ın ayıdır, şâban benim ayımdır, ramazan ise ümmetimin ayıdır” rivayetinin ise aslı bulunamamıştır (Süyûtî, s. 114).
Üç aylarda yerine getirilmesi gelenek halini almış nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazanla birleştirilmesi “üç aylar orucu” şeklinde adlandırılır. Ramazan ayında kasten bozulan oruçtan dolayı yerine getirilmesi gereken iki aylık kefâret orucunun receb ve şâban aylarında tutularak böylece üç ayların oruçlu geçirildiği de görülmektedir. Üç aylar orucunun âdet haline gelmesinde, bu ayların faziletine dair Hz. Peygamber’den nakledilen rivayetlere dayanıp ramazan ayını dinî duyarlılık ve ibadet........© Yeni Akit
