Suriye! Câmi-i Emevî ve Hutbe-i Şâmiye(1)

Suriye! Câmi-i Emevî ve Hutbe-i Şâmiye(1)

AHMET MARANKİ

Hutbe-i Şâmiye

Hutbe-i Şâmiye eseri, Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin otuz beş yaşında iken Şam’da, Şam ulemasının ısrarı üzerine Câmi-i Emevî’de irad ettiği bir hutbedir.

Çok büyük bir ehemmiyeti olması nedeniyle, o zaman Şam’da bir hafta içinde iki defa basılmıştır.

Bilâhare müellif Bediüzzaman Said Nursî tarafından tercümesi yapılmıştı. Bediüzzaman, yaklaşık 10 bin kişinin karşısında bu hutbeyi okumuştu. 1950’den sonra da Üstad bu eseri bizzat Türkçeye tercüme edip “Bu benim siyasetimdir” diyerek bastırdı.

Bu baskıyı da Risale-i Nur’un İnebolu kahramanlarından bizim de Çelebi dedelerimiz neslinden Ahmet Nazif Çelebi ve Selahattin Çelebi nur talebelerinin İnebolu’da basması da bizim için bir fahr’dır!

Hastalıklar aynı, devalar belli!

Asrın müfessiri Bediüzzaman Said Nursî’nin bir asır önce yaptığı tespitler hâlâ geçerliliğini koruyor. Hastalıklar aynı, devalar belli.

Üstad Bedizüzzaman Said Nursî’nin 1911’de Şam’daki Emevi Camiinde, içinde 100 büyük âlim bulunan 10 bin kişilik muazzam bir cemaate Arapça olarak irticalen, yani yazılı bir metin olmaksızın irad ettiği Hutbe-i Şâmiye Suriye’de eğitim müfredatına eklenerek okullarda okutuluyor.

Soykırımcı katil Esad’ın 13 yıldır Suriye’deki saldırgan tutumu sebebiyle ülkelerinden ayrılma zorunda kalarak Türkiye gelen bazı ilahiyat fakültesi öğrencileri Türkiye’de eğitimlerine devam ediyorlar!

Kendileriyle yapılan görüşmelerde getirdikleri örnek baskılı kitaplardan öğrendiğimiz kadarıyla Risale-i Nur’lar Suriye’deki fakültelerde de ders olarak okutuluyor.

Hutbe-i Şâmiye! Orijinali Arapça olarak basılan adlı eserde İslam âleminin bugünkü sıkıntılarını tespit ediyor ve onları çözüme ulaştırıyor.

Said Nursî’nin âlimlerin de bulunduğu cemaate okuduğu bu hutbe, Türkiye’de Diyanet........

© Yeni Akit