Türk dilinin tarihi seyri içinde kronolojisi!
Değerli takipçiler beş serilik bu yazı dizimiz kronolojik olarak tarihi seyri içinde Türk dilinin hayata geçiriliş merhalelerini, en büyük ve nihai hedefi olan Türk ve İslam devletlerinin dil ve kültür birliğini engellemek için sergilenen oyunları “yeni nesillere tarihe kayıt düşmek için” hazırlanmıştır!
“Unutmayın! Başka hiçbir dil bilmeden sizi Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar götürecek tek dil vardır; Türkçe. Dilinize sahip çıkın.” (Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu)
YAKIN TARİHTE İLK LATİN ALFABESİ!
Sovyetler Birliği bünyesindeki Türk topluluklarının alfabelerini ortak bir yazı sistemiyle Latin alfabesine dönüştürmek amacıyla 1930’lu yılların başında oluşturulan Ortak Türk Alfabesi, aslında bu alanda yapılan girişimlerin temelini ve ilkini oluşturmuştur!
Sibirya’daki Türk boylarından biri olan Sahalar, 1917 yılında Türk dünyasında Latin alfabesini ilk kullananlar olmuştu.
Aynı bölgede Tuvalar da uzun süre Moğol alfabesini kullanmış ve 1930 yılında Latin alfabesine geçmiştir.
KÜRESEL GÜÇLER SOVYETLER
BİRLİĞİ’NE TESİR EDİYOR!
Hedef, Türk devletleri arasındaki alfabe birliğini bozmaktır! Sovyetler Birliği’nin baskısıyla Tuvalar daha sonra Kiril alfabesini kullanmışlardır!
1920’li yıllara kadar Türk dünyası alfabe birliğine sahipti. 1926 tarihinde Bakü’de düzenlenen I. Türkoloji Kongresi’nde bu konu görüşülmüş ve Latin alfabesine geçilmesi kararı alınmıştı.
Türk dünyası için kültürel birliğin ilk vazgeçilmez şartı alfabe birliğidir. Türk Devletleri Teşkilatı himayesinde, Türk Dil Kurumu ve Uluslararası Türk Akademisi iş birliğinde düzenlenen “Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu Birinci Toplantısı” 28-29 Mayıs 2023 tarihlerinde Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleştirilmiştir.........