We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Τουρκική εισβολή στην Συρία: Τρίτη και φαρμακερή...

2 0 0
10.10.2019

Η σταθερή και ευθεία πορεία της Τουρκίας προς τα βράχια, συνεχίζεται χωρίς φρένα και χωρίς καμιά σοβαρή εσωτερική αντίδραση – τουλάχιστον μέχρι τώρα. Η ξέφρενη πορεία κραυγών, απειλών, προκλητικής παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, θρασείας επίκλησης μιας υπερεκτιμημένης στρατιωτικής ισχύος και η ένοπλη εισβολή σε σημεία όπου ανταγωνίζονται «ελέφαντες», ολοκληρώνουν την γενική εικόνα της σημερινής Τουρκίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά:

Η Τουρκία ωρύεται εδώ και εβδομάδες πως ξεκινάει «αύριο» ή «μεθαύριο» η εισβολή στην Συρία με τελεσίγραφα σε δύση και ανατολή, για «να προστατέψει την ασφάλεια της». Στην πραγματικότητα βέβαια, για να εξαπολύσει επιδρομή εθνοκάθαρσης σε ξένα εδάφη, προκειμένου να κάνει ένα ακόμα βήμα στην ψευδαίσθηση δημιουργίας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τα όνειρα των Παντουρκιστών που βρίσκονται μέσα σε όλα τα Τουρκικά κόμματα - εκτός του φιλο-κουρδικού ΗDP.

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα τριμερής συνάντηση Τουρκίας – Ρωσίας – Ιράν για τη Συρία. Ο Τούρκος πρόεδρος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες με κανονικό «δούλεμα»: «Είμαστε σε πλήρη συμφωνία για την διατήρηση της πολιτικής ενότητας και της εδαφικής κυριαρχίας της Συρίας»!

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 ο Ρ. Τ. Ερντογάν σε ομιλία του ενώπιον της Γ. Συνέλευσης του ΟΗΕ «έντυσε» τα επεκτατικά του σχέδια στην Συρία με ωραία λόγια: «Η Τουρκία είναι η πιο γενναιόδωρη χώρα απέναντι στους πρόσφυγες... Ένας ασφαλής διάδρομος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία θα επέτρεπε τον επαναπατρισμό 3 εκατομμυρίων Σύριων». Φυσικά, ούτε λέξη για εθνοκάθαρση, για μαζική και βίαιη αλλοίωση του Κουρδικού πληθυσμού μέσα σε ξένη χώρα, ούτε λέξη για στρατιωτική εισβολή σε μια ήδη εμπόλεμη Συρία!

Στις 5 Οκτωβρίου 2019 το Αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε την Τουρκία πως ενδεχόμενη «μονομερής δράση δεν θα εξυπηρετούσε ούτε την ασφάλεια, ούτε τα συμφέροντα της Τουρκίας». Ταυτόχρονα, οι συμμαχικές δυνάμεις Κούρδων και Αράβων που πολεμούν στο πλευρό της Αμερικής τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις εναντίον του ISIS και θα στραφούν εναντίον της Τουρκίας μόλις τους επιτεθεί.

Στις 6 Οκτωβρίου 2019 ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έδωσε στην δημοσιότητα μια παράξενη ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής: «Σήμερα ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία θα προχωρήσει σύντομα με την προγραμματισμένη επιχείρηση της στη Βόρεια Συρία».

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου 2019, σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου διευκρινίζεται πως «Οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν ούτε θα συμμετέχουν στην Τουρκική «επιχείρηση», ενώ κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της δεν θα βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή» καθώς επίσης πως «η Τουρκία θα καταστεί υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή που έχουν αιχμαλωτιστεί την τελευταία διετία». Ένα περίπου 24ωρο μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τράμπ – Ερντογάν, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέβασε ένα tweet με περιεχόμενο εξ ίσου παράξενο με την πρώτη ανακοίνωση που αφορούσε την συνομιλία των δύο ηγετών: «Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο κι απλά επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την Οικονομία της Τουρκίας (Το 'χω ξανακάνει!)». Η Τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 2% μέσα σε μια ώρα, μετά την ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό πως το Αμερικανικό Πεντάγωνο απέκλεισε την Τουρκία από το Κοινό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και από κάθε........

© Xronos