We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ook na de ramp met de Notre-Dame blijven we brandrisico's onderschatten

4 11 0
20.04.2019

De brand in de kathedraal van de Notre-Dame was een verschrikking om te zien. Op een bepaald moment in de avond kon het twee richtingen uit. Het hele gebouw kon succesvul geblust worden of een 800-jarige schat aan werelderfgoed kon in vlammen opgaan.

Het deed mijn historicus-hart bloeden. Maar het deed ook mijn ramphistoricus-hersenen nadenken: hoe is dit in godsnaam mogelijk in 2019?

Laat me beginnen met het feit dat het dankzij het fantastische maar uiterst moeilijke bluswerk door de Parijse brandweer is dat de kathedraal er nog staat. Het beroep van brandweerman is in zoveel opzichten heel bijzonder. Ze verrichten ongelooflijk gevaarlijk werk. En op veel plaatsen doen ze dat geheel vrijwillig.

In het heetst van de strijd zijn zij de enigen die zowel de mensen als het erfgoed kunnen redden. Dat geeft hun beroep een heroïsche status, wat hen uniek maakt. Voor mijn onderzoek heb ik met veel gepensioneerde brandweermannen uit Brussel gepraat. Wat mij opviel, is hun ongelooflijke sterke band onder elkaar.

Onze omgang met brand bevat in mijn ogen een gigantische paradox waar ik niet naast kan kijken

Maar de brandweer is ook meer dan dat heroïsche beeld. Een groot deel van hun werk gebeurt achter de schermen, namelijk op vlak van brandpreventie. Voorkomen in plaats van genezen.

Het is over die preventie dat ik me nu zoveel vragen stel. Onze omgang met brand bevat in mijn ogen een gigantische paradox waar ik niet naast kan kijken.

Vuur is een inherent deel van de geschiedenis. De controle over vuur was een drijvende kracht achter de evolutie van de mens, industrialisering en technologische vooruitgang. Maar het heeft ook altijd een bedreiging gevormd.

Het risico op brand is oud. Zeer oud. En toch gebeurt het nog steeds. In 2019 branden nog steeds kathdralen uit 1345 uit. Hoe is dat mogelijk?

Hebben we echt niets geleerd uit de rampen uit het........

© VRT NWS