We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Alleen een crisis kan een Belgische regering forceren

4 7 0
03.06.2019

Koning Filip weet het ook niet meer. Na consultatie van - eindelijk eens - alle partijvoorzitters met verkozenen in het Parlement moesten we even wachten tot de benoeming van Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR).

Allerlei bewonderende journalistenpraatjes konden niet verbergen dat die twee een veredelde wachtkamer zijn met een eventueel te lichten optie. Het stof moet gaan liggen en zij mogen pappen en nathouden voor de bourgondische coalitie. Doorgaan alsof er niets aan de hand is, zonder echt een duidelijke keuze te moeten maken.

België is een dubbeldemocratie. Wie dat na 26 mei niet doorheeft, zal het nooit zien. De uitslag van de verkiezingen maakt het moeilijk om een federale regering op de been te brengen. Er is niet zo veel mogelijk als er een meerderheid in Vlaanderen én Franstalig België verwacht wordt. Als Vlamingen moet een regering zonder Vlaamse meerderheid onaanvaardbaar zijn.

De N-VA is Vlaams incontournable. De vraag is dus welke Vlaamse partij wil de federale uit de nood helpen zonder de N-VA (en dus zonder Vlaamse meerderheid) én tegelijk mét de N-VA in de Vlaamse regering zitten? Letterlijk tussen hamer en aambeeld, geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Als Vlamingen moet een regering zonder Vlaamse meerderheid onaanvaardbaar zijn

Neen, een snelle federale regeringsvorming lijkt het niet te zullen worden. Maar kan het sneller in de deelstaten?

In 2014 wou Di Rupo de zaak Waals en Brussels forceren door als eerste snel een Gewest- en Gemeenschapsregering te vormen. Het bleek de juiste zet om… federaal de MR te overtuigen voor de Zweedse coalitie en de PS buiten spel te zetten. Wie zal nu als eerste de kaarten op tafel........

© VRT NWS