We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een superminister is onze enige garantie voor een welverdiend pensioen

4 3 0
18.05.2019

Pensioenen worden eindelijk een thema in deze verkiezingsstrijd. En terecht. Want er is wel wat aan de hand met ons pensioen. Het wettelijk pensioen, de eerste pijler, is de laatste decennia sterk uitgehold. Voornamelijk sluipenderwijs: we zijn nu eenmaal collectief sterk gestegen in welvaart. De sterke welvaartstoename heeft systematisch het pensioen in een relatieve versnelling achteruit gezet.

De realiteit vandaag rond pensioen is dat naast die eerste pijler, burgers steeds vaker beroep doen op andere middelen om een pensioen veilig te stellen. Het eigen woningbezit is het voornaamste. Maar de meeste gepensioneerden dichten de kloof met het laatste verdiende arbeidsinkomen met een combinatie van bedrijfspensioen, pensioensparen en roerend vermogen, in het bijzonder het spaarboekje en de financiële beleggingen.

Een ruwe rekensom leert ons dat dit om serieuze bedragen gaat. Om je rusthuis te financieren moet je je wettelijk pensioen aanvullen met een “spaarpot”. Die moet stevig zijn: je moet 6 procent van je loon gemiddeld opzij zetten gedurende je ganse loopbaan.

Een appeltje voor de dorst is geen luxe als het over pensioen gaat

Bovendien moet je dan nog behoorlijk rendement halen; 2% jaarlijks na inflatie wat in het huidig renteklimaat verre van eenvoudig is omdat je hiervoor risico moet nemen. Bovendien ben je nog onzeker hoe die “spaarpot” zal belast worden op het moment dat je hem nodig hebt op pensioenleeftijd… Om maar te zeggen: een appeltje voor de dorst is dus geen luxe als het over pensioen gaat.

Bovendien stelt men nu ook nog de betaalbaarheid van dit mager pensioen in vraag. Elke regering sleutelt wel met de kaasschaaf aan de structuur en parameters om de groei van de pensioenuitkering af te remmen of voert pensioenhervormingen door die slechts op lange termijn voldoende effect hebben.

Dat is niet de oplossing. Want we moeten breder durven kijken in dit debat dan pensioenen alleen. In essentie is het pensioenvraagstuk een afgeleid tewerkstellingsvraagstuk. Je kan niet over pensioenen discussieren........

© VRT NWS