We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De hoofddoek is geen mode-item: niet alle moslims zijn hipsters met een bakfiets

5 10 0
21.06.2019

In een stuk op deze website geeft Sakina Elkayouhi commentaar op de mediaheisa rond de Antwerpse influencer Sarah Dimani, icoon van de islamitische modebeweging in ons land, die recent besloot geen hoofddoek meer te dragen.

In haar reactie weerklinkt de houding van de Vlaamse media en de modieuze goegemeente ten aanzien van deze kwestie: elke vorm van discussie wordt van de hand gewezen, en critici worden weggezet als fundamentalisten. Zo wordt de conservatieve gelovige meerderheid van moslims systematisch de mond gesnoerd. Hun bezorgdheden verdienen echter ook een stem.

Volgens de cultureel linkse moslims die de media-aandacht rond zulke kwesties plegen te monopoliseren, zou er helemaal niemand moeten opkijken wanneer een publieke figuur die haar carrière heeft gebouwd rond haar islamitische identiteit, plotseling besluit die de rug toe te keren.

De cultureel linkse moslims zien de hoofddoek meer als een cultureel erfgoed dan een godsdienst

Hoofddoek op of af, het is een keuze zoals een ander, niet anders dan het selecteren van een broek of das. Dit verraadt een uitermate geseculariseerde houding ten opzichte van de islam: ze zien het meer als een cultureel erfgoed dan een godsdienst.

Het spreekt uiteraard voor zich dat Dimani of eender welke persoon het recht heeft om zonder fysieke dwang of weerstand te dragen wat ze wil. Ik zal de eerste zijn om op de barricades te staan voor die persoonlijke vrijheid. Dit betekent echter niet dat dit vanuit de islamitische moraal equivalente keuzes zijn.

Het spreekt uiteraard voor zich dat Dimani of eender welke persoon het recht heeft om zonder fysieke dwang of weerstand te dragen wat ze wil

De hoofddoek is een religieuze verplichting, afkomstig van God, en er geen dragen na het bereiken van maturiteit is een ernstige zonde. Moslims die hun........

© VRT NWS