We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Toen ik de mazelen had

3 3 105
18.04.2019

De mazelen zijn in opmars en dat zorgt voor enige paniek. Ze doen de aloude controverse weer oplaaien. "Beter vaccineren!" roepen de artsen terwijl de tegenstanders de inmiddels versleten argumenten tegen inenting van kinderen afstoffen. In hun zog steken de complotdenkers de kop op.

Kijk, ik ben nog wel niet zo oud als Methusalem maar u weet intussen dat ik uit de vroege jaren vijftig van de vorige eeuw stam. Toen kinderziekten nog heel gewoon waren. Toen vaccinaties nog geen courante praktijk waren.

Ik ben als kleine jongen ingeënt tegen de (echte) pokken en tegen polio. Dan stonden wij daar, in het medisch centrum van Mechelen, bibberend in onze witte onderbroekjes te wachten tot de strenge verpleegster twee streepjes in onze bovenarm zette en daar vervolgens een geheimzinnige vloeistof in druppelde. Dingen die een mens onthoudt.

Van alle andere kinderziekten heb ik mijn deel gehad. De mazelen, bijvoorbeeld. Ik heb in mijn geheugen zitten graven en ik herinner me dat ik daar best ziek van was. Dat ik koorts had en dat ik........

© VRT NWS