We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een draai om de oren

3 2 89
10.04.2019

Vijftig jaar geleden kreeg ik voor het laatst slaag van mijn vader. Ik zou naar een rockfestival gaan maar kreeg om een of andere reden huisarrest met een rotklus erbij als bonus. Radiatoren afschuren, ik zal het nooit vergeten. En omdat ik die rotklus met zulkdanige zichtbare tegenzin uitvoerde, kreeg mijn vader het op zijn heupen en gaf mij een draai om mijn oren die ik ook nimmer zal vergeten.

Net zoals in de actiefilms vloog ik – naar mijn gevoelen althans – een eindje door de lucht om meters verder pijnlijk in het decor te belanden. De klap deed pijn, jazeker, en de gekneusde plek kreeg alle kleuren van de regenboog.

Maar het was vooral de vernedering die nog dagenlang bleef schrijnen. De vernedering die een zestienjarige woelwater voelt na een klap van zijn vader. De machteloosheid, ook. Het moeten ondergaan van het recht van de sterkste. Wraakzucht.

Kreeg ik, kregen wij vaak slaag thuis? Nee, het was eerder de uitzondering dan de regel. Bij veel van mijn vrienden uit die tijd in Bonheiden was een klap voor de kop wél alledaags en een ferm pak rammel niet ongewoon. “Opvoedkunde” die van generatie op generatie werd doorgegeven. Wie niet........

© VRT NWS