We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De rokende torens: herinneringen aan 9/11

3 1 0
12.06.2019

Een mens vraagt zich af hoe het mogelijk is. Bijna achttien jaar na datum is nog altijd veertig procent van de slachtoffers van 9/11 in New York niet geïdentificeerd. Meer dan duizend mensen die na de aanslag op de Twin Towers als vermist zijn opgegeven, zijn niet herkenbaar of helemaal niet teruggevonden onder of tussen het puin. Ik werd er somber van.

De man die nu pas als 1.643e dodelijk slachtoffer een naam heeft gekregen, is bij wijze van spreken een bofkont. Niet hijzelf, maar misschien wel zijn familie die een dikke streep kan trekken onder een onzalige en onzekere periode die veel te lang heeft geduurd. Beeld u even in dat het u was overkomen. Met wat voor Kafkaiaanse toestanden u geconfronteerd zou zijn geweest.

Ik herinner me nog alles van die fatale septemberdag in 2001. Werkelijk alles. Dat is uitzonderlijk. Ik heb doorgaans grote gaten in mijn geheugen. Het was mooi weer. Ik was gaan joggen in de Kalmthoutse Heide. Vanuit de douche luisterde ik naar de radio, een gewoonte die ik na 9/11 heb........

© VRT NWS