We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De nachtmerrie van het rusthuis

4 2 136
20.03.2019

Een tijdje geleden vond hier in de Kempen een kunstenfestival plaats in een voormalig rusthuis. Na het festival zou het gebouw gesloopt worden wegens onaangepast aan de moderne noden, zoals dat zo mooi wordt verwoord.

Ik wist niet wat ik zag. Het overgrote deel van de kamers had de grootte van een schoendoos, met net genoeg plaats voor een bed en een stoel. In een apart minuscuul hokje stond een wc en een wastafel. Je moest al een soort Houdini zijn om je daaruit te bevrijden, als je eenmaal op de pot was beland.

De bejaarden die op de vierde verdieping huisden, bedacht ik toen, hadden er een dagtaak aan om gewoon eens naar buiten te kunnen gaan, om te kunnen ontsnappen aan de geur van ouderdom en verval die nog altijd in de muren hing. Ik kon mij ineens heel goed voorstellen wat "wachten op de dood" betekent.

Dit soort "gevangeniscomplex voor bejaarden" is helemaal verleden tijd, ik weet het wel. De normen zijn veel strenger geworden, de kamers veel groter en veel beter uitgerust, met de flatscreen-tv als moderne altaar. De zorg beter. Al duiken........

© VRT NWS