We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Eensgezind Europa als tegenwicht tegen Amerikaanse en Chinese grillen

4 5 0
21.05.2019

Met enkele rake tweets kelderde president Trump de hoop op een snel einde van de handelsoorlog . Ook Europa, met zijn open economie, zal hiervan de negatieve gevolgen ondervinden. Stemmen gaan op dat Europa een meer protectionistische koers moet varen zodat het minder onderhevig is aan de Amerikaanse en Chinese grillen. Maar welvaartverlies staat dan vast. Een alternatief is een meer geïntegreerd Europa dat een eensgezinde strategie hanteert. Zo vermijden we een speelbal te worden in hun globale machtsstrijd.

Wie worden de verliezers van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog? In de VS blijft de rechtstreekse impact op de Amerikaanse groei beperkt tot 0,1%. De onrechtstreekse schade zal verder oplopen, want Amerikaanse bedrijven die in China hun producten assembleren worden ook het slachtoffer van de eigen importtaksen. In de VS zien Amerikaanse en andere ondernemingen de importkost van half afgewerkte Chinese producten oplopen. Amerikanen die ‘Made in China’ kopen zien hun koopkracht dalen.

De impact op de Chinese economie bij een importtaks van 25% wordt geraamd op ongeveer 1 procentpunt. Fiscale en monetaire stimuli kunnen die impact nog beperken. Het risico dat alsmaar meer buitenlandse producenten hun productie verhuizen naar andere lage, of lagere, loonlanden neemt toe. Cameraproducent GoPro verhuist zijn productie voor de VS-markt van China naar Guadalajara in Mexico. Apple overweegt voor de assemblage van zijn iPhones naar Indië te trekken, waar nog een gigantisch........

© VRT NWS