We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

4 scenario's voor de brexit, nu Boris Johnson aan het roer van het Verenigd Koninkrijk staat

4 3 0
23.07.2019

De eerste en belangrijkste taak van Boris Johnson als nieuwe premier, verschilt niet van die van Theresa May: hij moet het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie piloteren. Op 23 juni 2016 koos een meerderheid van de Britten ervoor om de Unie te verlaten.

Ruim drie jaar later hebben we nog niet veel brexit gezien. We zagen wel een parlement dat de ene stemming na de andere organiseerde, maar nooit een meerderheid vond voor een realistisch uittredingsscenario. We zagen vooral ook een land dat tot op het bot verdeeld is gebleven.

Dat laatste bleek ook uit de voorbije Europese verkiezingen. Omdat de Britten officieel nog in de Unie zitten, moesten ze hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement aanduiden, twee maanden geleden.

De Brexit Party van opperbrexiteer Nigel Farage kwam als grootste uit de bus, met iets meer dan 30% van de stemmen. Dat is een klein beetje sterker dan Farage vijf jaar geleden scoorde, toen nog onder de vlag van de United Kingdom Independence Party (UKIP). Farage wil zo snel mogelijk uit de Unie. De prijs die daarvoor betaald moet worden, is van geen belang.

Het Verenigd Koninkrijk is een land dat tot op het bot verdeeld is gebleven

De tweede partij bij de voorbije Europese verkiezingen waren de Liberal Democrats, die het Verenigd Koninkrijk dan weer absoluut in de Unie willen houden. De Groenen delen die overtuiging, en samen met de Liberal Democrats haalden ze net iets meer stemmen dan de Brexit Party.

Dat is een eerste element waar Johnson rekening mee moet houden: het land is en blijft verscheurd en gespleten. Een tweede zaak die niet veranderde, is dat de conservatieve partij van Johnson geen meerderheid heeft in het Britse Parlement. De regering heeft de steun nodig van een kleine Noord-Ierse partij die nooit zal aanvaarden dat Noord-Ierland wat dichter bij de Europese Unie blijft dan de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Het helpt niet dat Johnson de vleesgeworden wispelturigheid en grilligheid is

De Britten kregen uitstel om de brexit te regelen tot 31 oktober. Dat zijn nog een honderdtal dagen en iedereen vraagt zich af hoe Johnson de zaken zal aanpakken.

Het is uitermate moeilijk om solide voorspellingen te doen. Het helpt namelijk niet dat Johnson de vleesgeworden wispelturigheid en grilligheid is. Wat hij morgen met veel overtuiging en........

© VRT NWS