We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Het gebrek aan politieke verbeelding houdt de Brusselse verkeersellende in stand

3 3 0
20.05.2019

Hoe komt het dat er niets verandert in de verkeersveiligheid in Brussel? Het is verleidelijk om deze lastige vraag te beantwoorden vanuit het cliché van de partijpolitiek.

De verkeersveiligheid zit gevangen in de verlammende spelletjes van bevoegde personen op verschillende bestuursniveaus. Ministers, Staatssecretarissen, Burgemeesters en Schepenen spelen de bal voortdurend naar elkaar door. Het spel wordt doorkruist door regionale en gemeentelijke administraties die elk waken over eigen turf. Slotsom van dergelijk spel is: we praten veel over verandering en ondertussen blijft alles bij het oude.

Verkeersinfrastructuur is een relatief nieuw politiek thema, waarover weinig geweten is

Het partijpolitieke cliché klopt niet helemaal. Mijn betrokkenheid in lokale actiegroepen in Schaarbeek/Brussel toonde me een heel ander probleem: verkeersinfrastructuur is een relatief nieuw politiek thema, waarover weinig geweten is. Het heet dan ook met rede een "infra"-structuur.

Het stratenpatroon is de drager van stad en samenleving, het stuurt onze handel en wandel al even onzichtbaar als de klassieke infrarode afstandsbediening van het televisietoestel. Het verkeer van auto’s, fietsers en voetgangers is slechts de oppervlakte van tal van ondergrondse stromen (riolen, internet, etc.)

Actiegroepen als Filter Café Filtré en 1030/0 hebben vanuit verschillende bezorgdheden het thema van de........

© VRT NWS