We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De juiste huishoudhulp heeft uw pad nog niet gekruist 

7 4 0
23.06.2019

Meer dan een miljoen gezinnen doen in ons land beroep op een dienstencheque-onderneming om huishoudhulp in huis te halen. De sector stelt 153.000 mensen tewerk maar kampt met een schrijnend tekort door de stijgende vraag.

Recent kreeg ik de volgende vraag:

"Onze huishoudhulp gaat binnenkort met pensioen na 35 jaar actieve dienst. Ze startte als twintiger bij mijn ouders en woonde zelfs een paar jaren in. Toen ik trouwde kwam ze ook mij helpen in mijn startend gezin en sinds kort gaat ze ook bijspringen bij mijn kinderen die pas het huis uit zijn … Kunt u op zoek gaan naar iemand die haar kan vervangen?".

Het klonk bekend in de oren. Ik herinner me Irène die in de jaren 60 bij mijn grootmoeder kwam poetsen – mijn grootmoeder mocht haar àlles vragen, Irène zou het op de één of andere manier geregeld krijgen. Ik heb een levende herinnering aan de speciale verhouding tussen Irène en mijn grootmoeder.

Mijn grootmoeder was de stille zakenvrouw die mensen samenbracht en er op één of andere manier in slaagde door iedereen graag te worden gezien. Nochtans, zij was degene die de takenlijst doorgaf aan Irène en best wel verwachtingen koesterde naar het resultaat toe, anderzijds was zij het ook die Irène een warm hart toedroeg en zeer begripvol was voor de niet steeds evidente thuissituatie waar Irène in leefde.

De koffie geurde door de keuken telkens Irène er was en ook het koekje stond klaar

De koffie geurde door de keuken telkens Irène er was en ook het koekje stond klaar; Irène kon haar verhaal kwijt bij mijn grootmoeder tijdens dat kwartiertje pauze. Mijn grootmoeder had begrepen dat die kleine extra’s, buiten een correcte betaling uiteraard, ervoor konden zorgen........

© VRT NWS