We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

"Voor of tegen pushbacks?": beste politici, afdingen met mensenrechten kan niet 

5 17 0
21.05.2019

"Voor of tegen pushbacks?" Een schijnbaar onschuldige vraag die we de laatste weken naar aanloop van de verkiezingen zien opduiken in verschillende media.

Dat zagen we begin vorige week in het VRT-programma ‘Iedereen kiest.’ , later pakte ook De Tijd uit met een artikel rond pushbacks. Kiesstrijd of niet: gemarchandeer met mensenrechten kan niet. En al zeker niet wanneer de vraag al duidelijk is beantwoord, dat pushbacks in strijd zijn met het recht, en onze fundamentele basisnormen.

Terwijl politici palaveren over deze vraag alsof het een abstract filosofisch vraagstuk is, worden de fundamentele rechten van mensen die op de vlucht zijn, geschonden. De voorbeelden liggen helaas voor het grijpen: mensen leven in de mensonterende omstandigheden in de Griekse vluchtelingenkampen, er zijn pushbacks door de Spaanse Guardia Civil aan de enclaves van Ceuta en Melilla, dat omgeven is door hekkens met prikkeldraad, mensen op de vlucht worden in Hongarije voedsel geweigerd, en mensen worden verkracht en gefolterd in de Libische detentiecentra.

Terwijl politici palaveren over deze vraag worden de fundamentele rechten van mensen die op de vlucht zijn geschonden

Ook in België liet de overheid maandenlang migranten in transit aan hun lot over. We kenden enkele maanden geleden nog de onwettige asielquota, waarbij mensen de toegang tot de asielprocedure werd ontzegd. Een einde maken aan die mensenrechtenschendingen zou de absolute prioriteit moeten zijn.

Maar in plaats van te debatteren over de contouren van een duurzaam asiel- en migratiebeleid, komt de vraag "voor of tegen pushbacks zijn" meer terug in het licht van de nakende verkiezingen. Telkens we het pleidooi horen rond "pushbacks" zijn we boos, verontrust en teleurgesteld. De term klinkt voor de doorsnee burger bijna onschuldig – als een eenvoudig technisch manoeuvre.........

© VRT NWS