We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Reacties op klimaatspijbelaars: van "Weg met het vermanende vingertje" tot "Durf ook voor eigen deur te vegen"

7 8 587
18.01.2019

Mijn dochter (15) is vandaag gaan spijbelen voor het klimaat. Je mag geen ander woord gebruiken, het is wel degelijk spijbelen, zegt zij. Met mijn drie tieners verspreid over drie secundaire scholen en zelf lesgevend in 13 verschillende secundaire klassen, weet deze papa hoe groot de kritiek hierop is. Uiteraard volgt ook het merendeel van de tieners die kritiek. Eet je vlees? Vlieg je? Eet je choco? Drink je uit blikjes? Zijn al je autoritjes nodig? Doe je schmink op? Wat doe je dan in Brussel?

Er ontwaakt momenteel een generatie tieners die dat cynische tij wil keren. Geen perfecte tieners, maar ontwakende tieners. En ontwakende tieners stinken nu eenmaal. Maar nadien zijn ze zelfs beter dan die volwassenen die goedbedoeld het woord spijbelen vermijden en de repressie (strafstudie nadien) stompzinnig vinden. "In plaats van te luisteren, het is toch voor het goede doel, idiote school!", is zo'n goedbedoeld kansloos ouderzinnetje.

Deze tieners willen hun ongehoorzaamheid voor moeder aarde wel degelijk duur betalen

Tieners roepen je daarvoor op het matje. "Niets van, laat maar komen die strafstudie, want ja, wij spijbelden". Deze tieners willen hun ongehoorzaamheid voor moeder aarde wel degelijk duur betalen: treintickets, vrije woensdagmiddagen en de zwaarste prijs: (terecht) beschuldigd worden van hypocrisie. Wie is daar vrij van? Wie is de cynicus en wie de herault? Nee, ik ga hun prijs niet lichter maken. Ik betaal geen treintickets en protesteer niet tegen strafstudie. U moet dat ook niet doen. Ghandi vroeg: wat is het je waard? Ben je bereid die drie prijzen te betalen, vooral die zware laatste? Ga dan!

Het regent en waait vandaag. Laat maar komen, die tegenwind.

*Hans van Nes is godsdienstleraar en vader van 3 tieners.

Nu jongeren een initiatief nemen om ons, volwassenen eens wakker te schudden en een klimaatgeweten te schoppen zijn de vermanende vingertjes en de vaderlijke raadgevingen niet van de lucht.

Onze ministers – met uitzondering van Mevrouw Peeters misschien hebben al aangegeven dat zij spijbelen niet kunnen goedkeuren, ook al is het voor een dergelijk nobel doel. Ook uit de hoek van schooldirecties en leerkrachten klinken dergelijke geluiden. Zoals bijvoorbeeld van de Dhr. Raymond Dupont.

Het stuk van mijnheer Dupont begon nochtans goed. Er zijn inderdaad heel veel maatschappelijke problemen die onze aandacht vragen en waar we voor op straat zouden moeten komen. Het gevaar bestaat inderdaad dat er nu ongecontroleerd wordt gespijbeld. En ja, er zullen inderdaad hier en daar wel wat jongeren bij zitten die dit zullen aangrijpen om een paar keren wat lessen te missen.

Maar zijn “vaderlijke raad” aan de jongeren vind ik toch wel wat misplaatst. En helaas wordt die door heel wat volwassenen en door beleidsmakers gedeeld.

Hij stelt voor dat de jongeren eerst in eigen boezem kijken. Ik vraag me dan af in hoeverre Mijnheer Dupont – en bij uitbreiding alle volwassenen die kritiek op de jongeren hebben – diezelfde introspectie aan de dag leggen? Hoeveel keren nemen wij de auto? Hoe verwarmen wij onze woningen? Hoeveel plastic gebruiken wij?

Dat er onvoldoende alternatieven zijn voor fossiele brandstoffen is trouwens niet de schuld van de jongeren. Die verantwoordelijkheid ligt enkel bij onszelf en bij de politici die ons vertegenwoordigen.

Bovendien schetst men zo een naïef beeld van “wetenschap zal alles oplossen”. Ik studeer zelf milieuwetenschappen en als ik één ding heb geleerd is het dat wetenschap alleen niet voldoende is. Je moet het ook juist toepassen en je eigen gedrag aanpassen. Neem nu LED-lampen. Ze zijn zuiniger in verbruik maar in plaats van minder elektriciteitsverbruik zijn er nu meer lampen, met lichtvervuiling als gevolg. Onze eigen “volwassen” reactie op milieuvriendelijke technologie is niet “nu kunnen we evenveel doen met minder ” maar “nu kunnen we meer doen........

© VRT NWS