We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

De stap naar het "klassieke" jeugdwerk is voor kinderen en jongeren in armoede nog te groot

4 8 0
24.05.2019

De oproep van Hannes De Reu van Fos Open Scouting wordt positief onthaald door armoedeverenigingen. Binnen het Netwerk tegen Armoede hebben wij zelf een aantal jongerenwerkingen waar kwetsbare tieners en twintigers een tweede thuis vinden. En dat werkt. Jongeren treden uit hun sociaal isolement, merken dat ze niet alleen staan in hun problemen en krijgen terug zelfvertrouwen en weerbaarheid. De stap naar het "klassieke" jeugdwerk blijft echter nog te groot.

We zijn verheugd, en niet eens verrast, dat scouts en andere jeugdbewegingen willen nadenken hoe ze kwetsbare jongeren zich kunnen laten thuis voelen in hun werkingen. Tegelijk moeten we verder durven kijken dan financiële drempels, hoe reëel die ook zijn.

Het aantal kinderen en jongeren dat opgroeit in armoede is verdubbeld in 10 jaar tijd

In het najaar worden de nieuwe beleidsplannen opgemaakt voor het Vlaamse beleid. Aandacht voor kwetsbare jongeren en investeren in duurzaam jeugdwerk, ook voor kinderen en jongeren in armoede, moet een prioriteit zijn. Het aantal kinderen en jongeren dat opgroeit in armoede is verdubbeld in 10 jaar tijd.

Bij Betonne jeugd, een van onze Antwerpse jongerenwerkingen, zagen ze het aantal jongeren dat dakloos is binnen hun werking stijgen van 3 naar 34 in 4 jaar tijd. Ze zijn ook steeds jonger, zo hebben ze een jongen van 10 jaar die samen met zijn moeder op straat leeft.

Jongeren die moeten overleven in zeer moeilijke omstandigheden, met vaak acute problemen. Hebben zij nood aan opvang binnen een jeugdwerking? Het antwoord is volmondig ja.

Vakantie is net als vrije tijd een recht waar soms te weinig aandacht voor is

Vakantie is net als vrije tijd een........

© VRT NWS